UHIĆENO 9 OSOBA

Muž Getoš-Magdić pregovarao o likvidaciji?

20.01.2009 u 19:52

Bionic
Reading

Devet osoba rano jutros privedeno je u prostorije PU osječko-baranjske, a riječ je uglavnom o mještanima Čepina, od ranije poznatima policiji. Među privedenima je i Ivica Magdić, suprug Gordane Getoš-Magdić, optužene zbog ratnih zločina

Navodno su među privedenima iz Čepina Stipe Barišić - Moljac, Dragan Baković - Bambur, Adam Mihaljević - Đole te Milan Stupan - Dutan. Magdić je u policiju doveden oko 8 sati u pratnji dvojice specijalaca i dvojice policajca, a prije nego što je doveden izvršen je i pretres njegova stana.

Spomenuta je četvorka u svibnju 1999. uhićena zbog sumnje da su se pet godina bavili protupravnom naplatom, ucjenama i reketom, a proveli su tada mjesec dana u pritvoru.

Neka su kaznena djela odbačena, rekao je odvjetnik Marko Dumančić, a suđenje za iznudu još uvijek traje jer se glavni svjedok ne pojavljuje na raspravama.

Jutarnji list otkriva kako je Magdić navodno pregovarao oko likvidacije jednog Osječanina, a Večernji list neslužbeno doznaje da je čepinska osmorka u osječku policiju pozvana zbog pomaganja pri bijegu iz požeške kaznionice Željku Rukavini koji je iz zatvora pobjegao prije gotovo dva tjedna.

Osječko-baranjska Policijska uprava izvijestila je večeras kako je od devet osoba, sa šireg osječkog područja, koje su danas dovedene u policijske prostorije na obavijesni razgovor, uhićena jedna, pet ih je nakon razgovora napustilo PU, tri osobe su još u policijskim prostorijama, a policija nastavlja s daljnjim provođenjem izvida.

PU je opovrgnula napise o povezanosti izvida u Osijeku s navodnim planiranim ubojstvom braće Rodić u Zagrebu i provođenjem akcije Šok u prosincu prošle godine.

Dodaje se kako je policija "raspolagala saznanjima o planiranju i pripremanju izvršenja kaznenog djela ubojstva između osoba koje su joj od ranije poznate", a policijski službenici su, "u cilju proaktivnog djelovanja, usmjerenog na sprječavanje izvršenja kaznenih djela i mogućih teških posljedica, poduzeli mjere i radnje prema eventualnim počiniteljima i mogućim žrtvama te osobama koje su mogle imati korisna saznanja o gore navedenom".

Temeljem sudskih naloga u prijepodnevnim satima izvršene su pretrage domova i osobnih vozila kod devet osoba koje su potom pozvane na obavijesni razgovor, radi prikupljanja korisnih obavijesti o počiniteljima i samom kaznenom djelu. Izvršenim pretragama kod jedne osobe pronađeno je više komada dugog i kratkog vatrenog oružja, streljiva i detonatorkih kapisli. Protiv te osobe slijedi kaznena prijava zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari, navodi se u priopćenju.