SLUČAJEVI PO ZEMLJAMA

Muslimansko bratstvo niže poraz za porazom

11.01.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Nakon nasilnog svrgavanja u Egiptu i mirne predaje vlasti u Tunisu, Muslimansko bratstvo, stranka koju su pokreti 'arapskog proljeća' 2011. doveli na vlast, pokazuje znakove velike krize. Le Monde u analizi prati slučajeve po zemljama arapskog svijeta

Bratstvo je 1928. godine osnovao Egipćanin Hassan Al-Banna, a ubrzo se proširilo po zemljama Magreba i Mašreka. Do 2011. u mnogim su zemljama djelovali u ilegali, da bi se nakon širokih prosvjeda našli na poziciji moći. No njihova se vlast u većini slučaja pokazala nestabilnom i kratkog roka trajanja.

Egipat

Preokret moći upravo je u toj zemlji bio najočitiji. Muslimansko bratstvo je od pada Hosnija Mubaraka pobijedilo na čak pet izbora (dva referenduma, dva izbora za parlament i predsjednički izbori). Nakon što je njihovog predsjednika Muhameda Morsija svrgnula vojska u srpnju 2013, pokrenuta je golema represivna akcija spram Bratstva. Prvo su se ugušili prosvjedi njihovih pobornika, a zatim je nova vlast uhitila većinu njihovih čelnika i zatvorila njihove medije. U rujnu je stranka proglašena ilegalnom, a već u prosincu i 'terorističkom organizacijom' slijedom slabo dokazanih optužbi da su članovi bili umiješani u napade na snage sigurnosti.

Tunis

Tunis je bio prva zemlja u kojoj je Muslimansko bratstvo došlo na vlast nakon što su desetljećima djelovali u ilegali. No vladajuću stranku Enahda snažno su potresla dva ubojstva čelnika lijeve oporbe prošle godine u kojima su, po svim izgledima, bili implicirani članovi Bratstva. Zbog straha od brutalnog egipatskog scenarija, moć je službeno predana u ruke tehnokrata koji bi zemlju trebali voditi do novih izbora. U siječnju su počela vijećanja o novom ustavu u kojem bi se šerijatski zakon ako ne ukinuo, onda barem bitno utišao. Ustav u Tunisu bio je već predmetom niza kritika zbog stavki o pravima žena, no u novom nacrtu, o kojem raspravlja parlament, jamči se ravnopravnost spolova pred zakonom. Nadalje, ističe se da je Tunis 'civilna država' te se navodi i stavka o slobodi vjeroispovijesti (što je svakako iznimka u arapskom svijetu). Liberalne struje već su dale natuknuti da bi novi tuniski ustav mogao biti modelom za druge arapske zemlje, primjerice Egipat i Libiju. No tradicija sekularne republike upravo je u Tunisu bila mnogo jača no u ostalim zemljama arapskog svijeta.

Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati


Katar
je dugo podržavao organizaciju, financijski i medijski, no nakon abdikacije emira Hamada ben Khalife Al-Thanija, nasljednik Tamin vodi bitno mirniju politiku. U Emiratima je uhićeno vodstvo stranke Islah slijedom optužbi za ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Mauretanija kao iznimka

U nizu povlačenja s moći ili pak direktnog ukidanja, izbori u Mauretaniji, održani u prosincu 2013, djeluju kao iznimka. Tamo je na izborima islamistička stranka Tawassoul postala druga politička snaga, iza stranke predsjednika Muhameda Oulda Abdela Aziza. Podršku im je najviše davala tuniska Enahda.