MUHAMED KAO MEDVJED

Muslimanska skupina autorima 'South Parka' prijeti smrću

21.04.2010 u 21:26

Bionic
Reading

Kreatori kontroverzne animirane serije 'South Park' dobili su prijetnje smrću nakon što su u novoj epizodi proroka Muhameda prikazali kao medvjeda koji govori

U epizodi emitiranoj 14. travnja radnja se vrti oko tužbe Toma Cruisea protiv 'South Parka', zbog čega stanovnici dovode Muhameda. Kreatori serije su, umjesto da mu pokažu lice, proroka odlučili sakriti u medvjeđe odijelo.

Matt Stone i Trey Parker

To očito nije bio mudar potez jer je već sljedećeg dana reagirala islamska organizacija iz New Yorka, Revolution Muslim, koja je na svojoj web stranici objavila da bi autori serije Matt Stone i Trey Parker mogli završiti mrtvi. Osim njihovih imena na stranici su objavljeni podaci o televiziji Comedy Central i linkovi na članke u kojima se navodi gdje autori žive.

'Moramo ih upozoriti da je to što rade glupo i da će vjerojatno završiti kao Theo van Gogh zbog prikazivanja epizode. Ovo nije prijetnja, nego stvarno upozorenje što bi im se moglo dogoditi', napisao je bloger Abu Talhah Al-Amrikee

Ayaan Hirsi Ali, scenaristica filma čiji je redatelj ubijen

Nizozemskog redatelja Thea van Gogha ubili su islamski ekstremisti 2004. godine zbog kratkog filma 'Submission' u kojem je oštro kritizirao islamsku zajednicu. Na stranicu su postavili i njegovu sliku.

Samoproglašeni emir, odnosno vođa organizacije Younus Abdullah Muhammad, rekao je bez dlake na jeziku da nikoga nisu pozvali na ubojstvo, ali je istaknuo da šerijatski zakon dozvoljava ubojstvo bilo koga tko ponižava ili ismijava proroka: 'Ako im se to desi, zaslužili su. 'South Park' ima veliku ulogu u hedonističkom društvu baziranom na porocima, zbog kojeg je Amerika neuka.'

Stranica je u međuvremenu uklonjena zbog pritužbi da promovira nanošenje povreda. No mediji se pitaju kako je ovakva prijetnja moguća usred New Yorka, u državi koja se ponosi pravom govora.

Osim toga, iole upućeni gledatelji znaju da 'South Park' ne štedi nikoga, kritizira podjednako kršćane i muslimane, demokrate i konzervativce, slavne osobe i anonimce. U epizodi emitiranoj 2001. godine pojavljuju se prorok Muhamed, Isus Krist, Buda, Krišna, Lao Tse i Mojsije kao saveznici.

Pogledajte CNN-ov prilog: