APEL GRAĐANIMA

Muškarac srednje dobi - četvrti zaraženi u Brodsko-posavskoj županiji

30.03.2020 u 13:27

Bionic
Reading

Muškarac u dobi između 40 i 50 godina četvrta je osoba zaražena koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji, a njegovo zdravstveno stanje, kao i stanje još dviju zaraženih osoba smještenih u karanteni slavonskobrodske bolnice, je stabilno, rečeno je u ponedjeljak u Županijskom stožeru Civilne zaštite.

Prošlog tjedna u Slavonskom Brodu umrla 65-godišnja žena, onkološki bolesnik, koja je bila zaražena koronavirusom.

Ravnatelj Opće bolnice "Dr.Josip Benčević" Josip Samardžić je rekao da je sinoć primljen pacijent koji je pozitivan.

"U ovom trenutku u izolaciji u bolnici su četiri pacijenta, tri su pozitivna, a za četvrtog čekamo rezultate. Sva tri pacijenta su stabilne kliničke slike", rekao je Samardžić. Dodao je da novi pacijent nije zdravstveni djelatnik. Također je rekao da se "od medicinskog osoblja koje je bilo u kontaktu s umrlom pacijenticom sukcesivno uzimaju brisevi u skladu s epidemiološkim pravilima" te da je u petak uzeto 40 briseva.

Istaknuo je da su aktivnosti u bolnici redovite, po reduciranom planu.

Prema epidemiološkim podatcima, novooboljeli pacijent nije putovao izvan Hrvatske, ali jest unutar zemlje.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković je rekao da su "njegovi kontakti do kojih su uspjeli doći stavljeni u samoizolaciju".

Od dijela kontakata prema našoj procjeni bit će uzeti brisevi. U Brodsko-posavskoj županiji dosad je uzeto oko 220 briseva i oko 440 osoba je izašlo iz samoizolacije. U samoizolaciji je još oko 800-900 osoba, od kojih je 85 onih koje su bile u kontaktu s osobama pozitivnima na koronavirus, rekao je Cvitković.

  • +2
Novi slučaj zaraze koronavirusom u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Na upit novinara o mogućem otpuštanju prvog pacijenta zaraženog koronavirusom iz slavonskobrodske bolnice, Cvitković je objasnio kako, unatoč njegovu dobrom zdravstvenom stanju, prema trenutačnim kriterijima (dva negativna brisa u roku od 48 sati), još nije za otpust. Dodao je da se i to ubrzo očekuje te kako zasad nije bolestan nitko od njegovih kontakata.

Zbog nesavjesnog ponašanja manjeg dijela građana proteklog vikenda, Stožer je ponovno pozvao građane da se pridržavaju zabrane okupljanja na javnim mjestima, koja uključuju i igrališta i izletišta.