masovno ubojstvo

Muškarac koji je podmetnuo požar u Kyotu osuđeni je pljačkaš

19.07.2019 u 15:11

Bionic
Reading

Muškarac osumnjičen za podmetanje požara u animacijskom studiju i smrt 33 osobe u jednom od najgorih masovnih ubojstava u posljednjih dvadeset godina u Japanu, ranije je osuđen za pljačku te je bio na liječenju zbog mentalne bolesti, izvijestila je javna televizija NHK

Osumnjičenik, kojeg je policija identificirala kao 41-godišnjeg Shinjija Aoba, bio je osuđen na 3 i pol godine zatvorske kazne zbog pljačke trgovine 2012., izvještava NHK. Policijski službenici pokrajine Chiba, istočno od Tokija, odbili su komentirati slučaj.

Nakon što je pušten iz zatvora, Aoba je neko vrijeme proveo u ustanovama za bivše zatvorenike. Primao je i lijekove za mentalnu bolest od skrbnika koji su ga posjećivali u domu, tvrdi NHK.

Aobe je u četvrtak upao u trokatnu zgradu studija uzvikujući "Umrite!" tvrdeći kako je plagiran, nakon čega je izlio po studiju zapaljivu tekućinu, vjerojatno benzin, te je zapalio.

U požaru je poginulo 33 ljudi, a 10 je u kritičnom stanju, objavile su vlasti u četvrtak, u najtežem masovnom ubojstvu od požara u Tokiju kad je 2001. poginulo 44 ljudi.

Čini se kako je Aobe napad planirao, objavili su mediji u petak pišući o najtežem masovnom ubojstvu u Japanu u dva desetljeća.

Četrdesetjednogodišnjak je "izgledao nezadovoljno, ljutito, vikao je nešto o tome da je bio plagiran", rekla je novinarima žena koja je vidjela kako osumnjičenog privode.

Osumnjičeni nije imao veze sa studijem Kyoto Animation, a na njegovoj vozačkoj dozvoli upisana je adresa u Saitami, sjevernom predgrađu Tokija, objavila je mreža NHK.

Kad je uhvaćen, rekao je policajcima: "Ja sam to učinio" i dodao da je potpalio požar jer je studio ukrao njegov roman, piše Kyodo koji citira policijske izvore.

Kyoto Animation, smješten u tihom predgrađu oko 20 minuta vlakom od središta Kyota, proizvodi popularne serije poput "Sound! Euphonium".

Japanci, posebno poklonici animacije, okupili su se u petak polažući cvijeće i odajući počast u spomen na žrtve napada.

"Teško je izraziti riječima kako se osjećam", kaže jedan od poklonika animacije 27-ogodišnji Yuichi Kumami, koji je uzeo slobodan dan od posla i iz obližnje Osake stigao kako bi položio cvijeće.

"Oni možda neće biti u mogućnosti producirati ponovno istu vrstu uradaka, ja se nadam da će i u budućnosti biti radova za pamćenje, no to bi sada moglo biti nemoguće i to je doista tužno", kaže slomljenim glasom.

Japanska animacija postala je važan kulturni izvozni proizvod, osvajajući fanove diljem svijeta. Kyoto Animation ima važnu poziciju u toj industriji s utjecajem koji nadilazi listu radova koji su izišli iz njihova studija.