TRZAVICE U KOALICIJI

Murganić: Za Zakon o udomiteljstvu su glasali i HNS-ovi ministri

23.11.2018 u 12:02

Bionic
Reading

Nakon što je Zakon o udomiteljstvu povučen s rasprave na saborskom odboru, o svemu se oglasila i ministrica obitelji i demografije Nada Murganić

Razlog za povlačenje zakona s rasprave, pisao je Jutarnji list, oštro je protivljenje HNS-a predloženom rješenju prema kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete.

O svemu se oglasila i resorna ministrica Nada Murganić, kazavši kako je zakon i dalje u proceduri. 'Sa saborskog odbora je skinut, no to ne znači da je povučen. Zakon je u saborskog proceduri. Konačni prijedlog zakona je Vlada usvojila jednoglasno i HNS-ovi ministri su glasali za taj zakon. Zastupnici imaju potrebe za konzultacije, na što imaju pravu kao i predlagati amandmane te glasovati', kazala je Murganić.

I dok se čeka odgovor zašto su HNS-ovi ministri podržali zakon u Vladi, još jučer predsjednik HNS-ovog kluba zastupnika Milorad Batinić kazao je kako su partnerima u vladajućoj koaliciji najavili da im rješenje vezano uz životne partnere nije prihvatljivo jer bi se njime derogirao cijeli Zakon o životnom partnerstvu, kao i pojedine Ustavne odredbe.

'To je naš čvrsti stav i od njega ne odustajemo. Dogovorili smo da ćemo s partnerima nastaviti konzultacije u utorak te će, ovisno o ishodu razgovora, biti odlučeno hoće li prijedlog zakona u četvrtak biti raspravljen na plenarnoj sjednici', kazao je za Jutarnji šef Kluba zastupnika HNS-a Milorad Batinić.