NOVI PROBLEMI

Murganić svjesna: Vrtići će raditi u dvije smjene, a nedostaje 500 odgojitelja

02.05.2018 u 15:41

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je u srijedu kako su u njezinu Ministarstvu svjesni problema kapaciteta i nedostatka odgajatelja u vrtićima, što će pokušati riješiti materijalnom i financijskom pomoći mladim obiteljima i jačanjem položaja vrtića, bez obzira što su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave

Ministrica je na predstavljanju studije 'Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj' rekla da se ide paralelno s projektima financijske i materijalne pomoći u adaptaciji te prenamjeni ili izgradnji vrtića.

'Rezultati će pokazati gdje imamo mogućnosti usmjeravanja i poboljšavanja, jer ovo su počeci, ali vrlo značajni', napomenula je Murganić.

Smatra kako je veliki korak to što prvi put država financijski pomaže jedinicima lokalne somuprave u izgradnji i prenamjeni ili adaptaciji vrtića, kao i u ulaganju u zapošljavanje.

Kada je riječ o nedostatku 500-ak odgojitelja, koji bi trebali raditi od rujna u popodnevnim smjenama u vrtićima, rekla je da su različite situacije u različitim sredinama.

'Tamo gdje ima mogućnosti da se zaposle dodatni kadrovi to će biti obuhvaćeno našim projektom 'Vrtići za skladniji život', a u sredinama gdje trenutno nema mogućnosti za zapošljavanje dodatnih odgojitelja omogućit ćemo neke druge programe', kazala je.

  • +29
Nada Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Ova je Vlada prepoznala da je važan sveobuhvat djece ranim i predškolskim pedagoškim programima i odmah smo na početku obiteljsku politiku usmjerili u pravcu materijalne i financijske pomoći mladim obiteljima, bez obzira što su oni u nadležnosti jedinica lokalne samouprave', rekla je ministrica.

Mladi znanstvenici već u prvim kontaktima usmjeravali su nas da su to dobro detektirane mjere, a njihove studije su to i potvrdile, ističe Murganić.

'One pokazuju da smo na dobrom putu i da imamo kvalitetan dokument, koji će biti podloga za praćenje ovih mjera', rekla je ministrica dodajući kako će studija biti putokaz za uvođenje drugih mjera, kako bi svako dijete bilo obuhvaćeno ranim i predškolskim programom, a roditeljima bi se olakšalo financiranje i organizacija života.

Studija 'Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj' analizira i preporuča mjere kojima bi se povećala razina obuhvaćenosti djece programima ranog i predškolskog odgoja, te poboljšali materijalni i pedagoški uvjeti rada, kao i dostupnost i kvaliteta programa namijenjenih djeci i roditeljima.