ne funkcionira sustav

Murganić obećala invalidu pred Banskim dvorima rješavanje njegova problema

15.03.2018 u 12:44

Bionic
Reading

Osoba s invaliditetom Stjepan Petrušić dočekao je pred Banskim dvorima u četvrtak uoči početka Vladine sjednice ministricu obitelji, demografije, mladih i socijalnih politike Nadu Murganić i upozorio je da sustav za njegu osoba s invaliditetom u kući ne funkcionira, na što mu je ona obećala da će zajedno sa suradnicima pokušati riješiti njegov problem

Petrušić se požalio da već šest mjeseci ne ustaje iz kreveta, ne može se otuširati, obući niti obavljati nuždu na WC-u, pa se odlučio na prosvjed pred Vladom nakon što je iscrpio sve druge mogućnosti.

Murganić je odgovorila kako će sa suradnicima nadležnim za osobe s invaliditetom pokušati riješiti njegov problem te podsjetila da postoji puno materijalnih potpora i usluga, ali to očito nije dovoljno.

Petrušić joj je dao kopiju predstavke koju je uputio Vladi dodavši kako se ne radi samo o njegovu slučaju nego postoje brojni drugi primjeri, pa bi to trebala biti jedna od točaka na dnevnom redu Vladine sjednice.

Stjepan Petrušić prosvjeduje pred Vladom Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Murganić je rekla kako ne zna može li se to riješiti trenutno i podsjetila da u Vladi imaju sastanke s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i dosta mjera, te najavila kako će 'sve popraviti'.

Obećala je da će mu se javiti te na zamolbu da mu dogovori susret s premijerom Andrejem Plenkovićem odgovorila kako ne može raspolagati s premijerovim vremenom.

Petrušić je zamolio i ministra zdravstva Milana Kujundžića da premijera Plenkovića upita može li ga kratko primiti na što mu je ministar odgovorio kako će to učiniti i obećao da će s njime porazgovarati nakon sjednice.

Pedesetgodišnji Petrušić izjavio je novinarima da je diplomirani pravnik invalid koji živi kao samac, radi privatan posao, šest mjeseci je bez zdravstvene njege u kući, a na upite Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje nije dobio nikakav odgovor.