BRITANSKI PREMIJER:

Murdoch mora opet pred parlamentarce

22.07.2011 u 20:06

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron, kako prenosi BBC, izjavio je da se James Murdoch, predsjednik britanski tvrtke News Corporation, mora vratiti u parlament kako bi još jednom odgovarao na pitanja nakon što su njegova kazivanja proglašena lažnima

Kako smo već izvijestili, direktor News of The Worlda do zatvaranja tabloida, Colin Myler, i Tom Crone, legalni savjetnik News Corporationa, izdavača lista, prozivaju Murdochova sina, Jamesa, a onda i neizravno i samoga vlasnika medijskoga carstva News International, Ruperta Murdocha, da su pred istražnim odborom britanskoga parlamenta dali lažan iskaz, odnosno da nije točno da je mlađi Murdoch nije bio informiran o tajnim prisluškivanjima.

Ponovimo: direktori tvrde da nije istinita Murdochova tvrdnja da nikada nije bio informiran o postojanju elektronske poruke u kojoj su se opisivala prisluškivanja jer su oni to pokazali šefu. James Murdoch pak to negira i kaže da ostaje pri iskazu danom parlamentarcima. Riječ je, dakle, o do sada najtežoj optužbi na račun tajkuna i njegova sina.

Elektronska poruka u pitanju je bila naslovljena na Nevillea Thurlbecka, novinara News of The Worlda, uhićenog zbog ilegalna prisluškivanja najmanje 4.000 Britanaca, a sadržavao je prisluškivanje telefona Gordona Taylora, funkcionara engleske nogometne lige, o kojem je Murdochov tabloid u više navrata pisao, dakako, negativno. Prema pisanju The Guardiana, Taylor je dogovorio isplatu od milijun eura da odustane od tužbe na račun Murdochovih to jest News Corporationa i to je sve bilo poznato vlasnicima, tvrde Myler i Crone.

Naime, sam Rupert Murdoch, kako je inače bivalo, odobrio je obeštećenje Taylora iako je pred parlamentarcima kazao da je to učinio, a da nije poznavao sve detalje skandala, u što sada, nakon svega, malo tko vjeruje. Jedan od parlamentaraca je u utorak izravno pitao Jamesa Murdocha: 'Jeste li vidjeli elektronsku poštu Nevilleu u kojoj su bile privatne poruke s telefona Gordona Taylora?', na što je Murdoch mlađi odgovorio da ne, čime je, kažu njegovi kritičari i zaposlenici, počinio krivokletstvo. Myler i Crone tvrde da su od odvjetnika Gordona Taylora saznali za sadržaj inkriminirane elektronske poruke, da su je pokazali Murdochu i da su šefovi 'sve znali'.

Iz parlamenta se saznaje da se proučava slučaj i da će James Murdoch sasvim sigurno biti opet pozvan da svjedoči.
David Cameron je iskoristio slabu točku Jamesa Murdocha da sa sebe za trenutak skine epitet neodlučnoga, zbunjenoga i dvojbenoga političara.