LIMITIRANI NA 2500 KILOMETARA

MUP za 36 mil. kn kupio 50 terenaca

29.09.2009 u 22:38

Bionic
Reading

Dio od 628 novih MUP-ovih vozila već je stigao u Hrvatsku. Nabavku novih automobila, vrijednih ukupno 105 milijuna kuna, odobrila je Vlada u kolovozu. U MUP-u su tada rekli kako će svi auti biti Škodini. No policajci će dobiti i Mercedes G-klase, terence koji su u Austriji poznati kao Puchovi

- Naručili smo ih 50 - potvrdili su nam u MUP-u. Sva su vozila nabavili od tvrtke Euroline. Terenci su trenutno kod njih. MUP će ih preuzeti nakon što u Eurolineu na njih stave policijsko znakovlje. Cijena jednog terenca je oko 730.000 kuna. Riječ je o “najsiromašnijoj” verziji G-klase, automatiku s pet vrata, dizelašu. Za njih 50 tako će MUP platiti oko 36 milijuna kuna, pišu 24 sata

- Pitanje je tko će voziti te skupe aute. Najvjerojatnije šefovi, kao i do sada, a mi ćemo i dalje ganjati lopove u starim, poderanim Golfovima - komentirali su policajci. Mercedes hvale, no kažu da je MUP za pola manje novaca mogao kupiti terenac nekog drugog proizvođača, jednake kvalitete.

Kako se doznaje u MUP-u, ove će Mercedese, barem najveći dio njih, dobiti policijski Uskok, tzv. FBI. Hoće li neki od njih otići u neku od policijskih uprava, nije poznato. Skupocjeni terenci na kraju neće ostati u policijskom vlasništvu.

MUP ih je uzeo na operativni leasing. Vratit će ih nakon pet godina. Auti ne smiju imati više od 150.000 kilometara. U MUP-u kažu da to nije nikakva nova narudžba automobila, već samo redovita zamjena amortiziranih vozila.

Nemam ništa protiv skupih auta, koji su sigurni. Na sigurnosti se ne smije štedjeti - komentirao je nabavku skupih terenaca Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske. No upozorio je da treba ulagati i u druge stvari, ne samo u automobile: “Trebaju nam pancirke, odore, treba opremiti policijske postaje. A za ove aute vjerujem da struka zna zašto su kupili baš Mercedese.

No po svemu sudeći policajci ih neće puno voziti. Prema ugovoru, za pet godinu smiju napraviti samo 150.000 km. Mjesečno su limitirani na 2500 km.