SUMNJIVA NABAVA AUTA

MUP-u nema ništa sporno u natječaju za vozila

06.09.2010 u 12:19

Bionic
Reading

Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije, odnosno policije dviju država, od danas surađuju i putem videokonferencijskog linka, koji bi trebao omogućiti jednostavniji rad i smanjenje troškova

Kako su istaknuli ministri MUP-a dviju zemalja Tomislav Karamarko i Ivica Dačić te ravnatelji policija Oliver Grbić i Miliorad Veljović, videolink je prvi korak prema osnivanju regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala.

'Mislim da u svijetu ne postoje policije koje surađuju na ovaj način', kazao je Dačić, a s hrvatske strane poručeno je da bi ovaj način komunikacije trebalo zaštititi od dnevne politike.

Balkanski špijuni

Deset minuta nakon deset sati trebao je biti uspostavljen videolink narelaciji Beograd – Zagreb. No nakon što je desetak puta telefon zazvonio,nitko se nije javljao. Kad je veza konačno uspostavljena, na momenat jesve podsjetilo na komedije Slobodana Šijana.
U kadru iz Beograda žena koja se vidi od vrata do koljena, tehničari koji rastežu žice, a potom stižu Dačić i Veljović.
'Kakva je situacija nakon poraza u košarci'? upitao je Dačić Karamarka.
'Koji poraz?' nemušt se napravio Karamarko.
'Dobro, a da pređemo na vaterpolo?' šaljivo je nastavio Dačić.
Nakon toga balkanski špijuni nastavili su u ozbiljnom tonu.

Odgovarajući na novinarska pitanja Grbić je naglasio da bi u narednih dvadesetak dana trebalo biti zaokruženo kriminalističko istraživanje na temu kako su Sretko Kalinić i Miloš Simović došli do hrvatskih dokumenata, a do tada bi javnost trebala saznati i tko im je u Hrvatskoj osiguravao logističku potporu.

Dačić je pak ponovio da je u razgovorima s austrijskim kolegama doznao da će se većina istrage na temu Hypo banke provoditi u Hrvatskoj, u kojoj se nalaze i neki krunski svjedoci, te da u dokumentima koji su dosad pregledani (ukupno ima oko 20 milijuna stranica - op. a.) nisu pronađeni neki koji bi upućivali na to da je crnogorski mafijaš Darko Šarić prao novac.

Grbić je dodao da se policija bavi četirima poslovnim subjektima za koje se tek treba utvrditi, kad istraga završi, kakav će njihov status biti.

Komentirajući medijske napise o tome da je MUP- ov natječaj za nabavu 856 službenih automobila sačinjen tako da ide na ruku uvozniku Škode Pavi Zubaku, ravnatelj uprave za razvoj, opremanje i potporu MUP-a Željko Fiolić kazao je da su 'u natječaju navedeni samo minimalni zahtjevi koje pojedino vozilo treba ispunjavati' te da je sve obavljeno 'uz poštivanje linije rada u policiji', zbog čega su troškovi održavanja vozila sa 39 milijuna kuna u 2003. godini pali na 25 milijuna u 2009. godini.

Upitan zašto Reno Sinovčić u petak nije priveden s lisicama na policiju kad se zna da se za puno manje optužbe ljude veže i privodi na obradu, Grbić je pojasnio da je za to kriv 'nedostatak standardnog operativnog postupka za privođenje osoba'.

'Nisam zadovoljan što je to tako i zbog toga upravo radimo na njemu. Na terenu je uvijek prepušteno rukovoditelju da donosi samostalnu odluku', zaključio je Grbić.