LUBURA DEMANTIRA KARAMARKA

'MUP je provjeravao komunikaciju 40.000 ljudi'

23.11.2010 u 22:02

Bionic
Reading

Nakon što su ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, glavni državni odjetnik Mladen Bajić i predstojnik UVNS-a Petar Mišević, nezadovoljni učestalim medijskim natpisima te iznošenjem podataka da je u Hrvatskoj 40.000 osoba obuhvaćeno mjerama prisluškivanja dementirali takav podatak, oglasio se stalni sudski vještak za telekomunikaciju, tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura koji kaže da oni nisu ništa demantirali

Lubura se u njihovu priopćenju osjetio prozvanim jer je prvi u medijima iznio procjenu od 40.000 brojeva koje je policija kontrolirala u 2009. godini, pa je, kako reče, radi objektivnog informiranja javnosti odlučio još ponešto pojasniti.

'Policija i sigurnosne službe za svakoga od nas smiju bez naloga suda dobiti podatke s kime smo i kada razgovarali, razmijenili SMS ili e-mail, ali i gdje smo se nalazili. Takve ovlasti zadiranja u privatne podatke bez sudskog naloga od svih zemalja u okruženju i većine europskih zemalja imaju samo policije i tajne službe Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U ostalim zemljama za pribavljanje ovih podataka je potrebna provjera valjanosti razloga od strane suda, pa se ovi podavi u tim zemljama smiju pribavljati samo uz sudski nalog. Ovu ovlast koju u Hrvatskoj mogu koristiti bez sudskog naloga, samo policija je tijekom 2009. godine iskoristila za oko 40.000 brojeva, a podataka koliko brojeva su na ovaj način provjeravale tajne službe nemam.

Važno je razlikovati prisluškivanje odnosno nadzor sadržaja komunikacije (na što se odnosi brojka od trenutnih 500-tinjak mjera koja je naglašena u priopćenju) od provjere telekomunikacijskih ispisa odnosno činjenica s kime ste i kada komunicirali i gdje ste se nalazili (na tu mjeru se odnosi brojka od 40.000 u 2009. godini ).

Prisluškivati se smije samo na temelju naloga suda i to istražnog suca ili suca istrage kada se radi o istragama kaznenih djela, a na temelju naloga Vrhovnog suda kada se radi o nadzoru sadržaja komunikacije zbog ugrožavanja nacionalne sigurnosti kojeg provode sigurnosno-obavještajne službe.

Dakle, priopćenje MUP-a, DORH-a i UVNS-a odnosi se na brojku od 500-tinjak brojeva koji su prisluškivani na temelju naloga suda i za koje je nadziran sadržaj komunikacije. Brojka od 40.000 telekomunikacijskih priključaka za koje je od strane policije u 2009. godini bez naloga suda pribavljani ispisi dolaznih i odlaznih komunikacija i lokacija korisnika, ovim priopćenjem nije demantiran', stoji u e-mailu kojeg nam je dostavio Lubura