prolazak kroz crveno

MUP izrazio žaljenje zbog nesreće: I policija se dužna pridržavati prometnih pravila

04.02.2019 u 15:57

Bionic
Reading

Policija je izrazila žaljenje zbog prometne nesreće u kojoj je u nedjelju u Novom Zagrebu ozljeđena putnica u automobilu na koji je naletjelo policijsko vozilo s uključenom 'rotirkom' nakon ulaska u križanje na crveno svjetlo, priznavši da se i policija dužna pridržavati prometnih pravila.

Prilikom obavljanja službe i policijski službenici sudjeluju u prometu te su dužni pridržavati se zakonskih propisa, a koji jasno definiraju pravila ponašanja sudionika u prometu, odgovorilo je Hini u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova.

Policija, navode, uvijek postupa u dobroj vjeri pružanja žurne intervencije na traženje građana te je na svakom policijskom službeniku teret da u tom trenutku donese ispravnu odluku.

Nažalost, u ovom je slučaju došlo do prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena jedna žena zbog čega nam je iznimno žao te koristimo priliku zaželjeti gospođi brz oporavak, kažu u MUP-u.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama (u članku 59. stavku 1.) jasno definira da crveno svjetlo znači zabranu prolaza za sva vozila i tu nema izuzetaka, upozorio je u razgovoru za Hinu prometni stručnjak Željko Marušić, naglašavajući da ni vozila hitne pomoći, vatrogasca i policije ne smiju preko crvenog prolaziti kroz križanje.

  • +9
Zagreb: Policijski automobil sudjelovao u nesreći, dvije osobe ozlijeđene Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

"Policija može prekoračiti brzinu, preći preko pune linije i sve drugo, ali ne i proći kroz crveno, jer ne možete reći da spašavate jednu osobu kojoj visi život o koncu i ubiti troje djece", rekao je Hini profesor s Fakulteta prometnih znanosti Željko Marušić.