ĆELIĆ I DALJE ŠUTI

MUP istražuje porijeklo imovine šefa karlovačke policije

24.08.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo je internu istragu kako bi provjerilo istinitost medijskih napisa o sumnjivom porijeklu imovine načelnika karlovačke Policijske uprave Josipa Ćelića koji zasad o svemu šuti

'U tijeku je provjera medijskih napisa', kratko je danas za Hinu potvrdio glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš, a iz karlovačke Policijske uprave poručili su da načelnik Ćelić zasad ne želi komentirati napise u kojima se propituje porijeklo njegove imovine, navodno vrijedne više milijuna kuna.

Napisi u medijima objavljeni su dok se u MUP-u provodi javni natječaj za nove načelnike policijskih uprava na koji se Ćelić javio i ponovno se kandidirao za čelnika karlovačke Policijske uprave.

Pozivajući se na njemu bliske osobe, mediji su objavili kako Ćelić vjeruje da mu se 'pakira' kako bi ga se diskvalificiralo kao kandidata. Na tom tragu je i izjava bivšeg ravnatelja policije Vladimira Fabera, koji je novinarima izjavio kako je znakovito da se 'medijska haranga poklapa s reizborom' na čelu karlovačke Policijske uprave. Dodao je da Ćelića poznaje kao časnog policajca te kako vjeruje da će sa sebe sprati ljagu.

Ćelić je jučer bio na razgovoru pred povjerenstvom koje provodi natječaj, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" da Ćelić i ostali kandidati nisu morali odgovarati na pitanje o porijeklu imovine te je podsjetio da je odmah nakon medijskih napisa osobno dao nalog internoj kontroli da sve ispita.


U medijima je u protekla dva dana u više članaka objavljeno da je Ćelić na sumnjiv način došao do kuće na šest etaža s bazenom kod Omiša, da je suvlasnik luksuzne kuće od 200-tinjak četvornih metara u elitnome zagrebačkom naselju Gračanima, četiriju zemljišnih parcela u karlovačkome prigradskom naselju Gornjem Mekušju i kuće u naselju Švarči te vlasnik još dva stana u Zagrebu, jednog u Sesvetama i kuće na otoku Viru u blizini Zadra. Mediji nagađaju kako Ćelić sa svojom plaćom nije mogao steći toliku imovinu, a njemu bliski krugovi tvrde da je bogatstvo stekao nasljedstvom od oca koji je u Njemačkoj kao poduzetnik stekao velik kapital.

Ćelić je u Domovinskom ratu kao pripadnik Antiterorističke jedinice "Lučko" prošao mnoga bojišta te dobio više odličja i priznanja. Nakon rata postao je pomoćnik, a zatim i zapovjednik te jedinice. Prije dolaska na čelo karlovačke policije u ožujku 2009. bio je vođa mobilne jedinice MUP-a koja je poznata kao "Kobra".

Hoće li medijski napisi i MUP-ova interna istraga naškoditi njegovoj kandidaturi, najvjerojatnije će se znati već idućeg tjedna, kada će, po riječima glasnogovornika MUP-a, povjerenstvo za provedbu internoga policijskog natječaja načiniti rang-listu koju će dostaviti glavnom ravnatelju policije Vladi Dominiću. On će kandidate za imenovanje predložiti ministru Ostojiću, a za nove načelnike policijskih uprava zatražit će i mišljenje lokalne županijske skupštine ili Skupštine grada Zagreba.

Izabrani kandidati imenovat će se na razdoblje od pet godina.