GOSPODARSKI KRIMINAL U SINJU

Muljažama oštetili državu za 17 milijuna kuna

11.05.2011 u 19:02

Bionic
Reading

Osam je osoba sa zagrebačkog i sinjskog područja, među kojima i dvije odgovorne osobe trgovačkih društava, kazneno prijavljene zbog gospodarskog kriminala, jer su oštetile državni proračun za više od 17 milijuna kuna, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi(PU)

Policija ih sumnjiči za nesavjestan rad u službi, zlouporabu položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave. Utvrđena je osnovana sumnja da je direktor (46) Ciglane 'Sinj' d.d. zajedno s opunomoćenikom (54) tvrtke 'Rediviva d.o.o.' sklopio više ugovora o potpori, pomaganju te zalozima između tih dvaju društava, unatoč tomu što za to nisu imali odluku dvaju nadzornih odbora.

'Rediviva' je potom založila nekretnine u stvarnu vlasništvu Ciglane kako bi im bio odobren zajam, pa su tako ostvarili imovinsku korist od osam milijuna kuna. Policija je prijavila i dvojicu članova nadzornog odbora Ciglane, Zagrepčanina i Sinjanina, koji su im pomogli da zlouporabe položaj i ovlast.

U kaznenoj se prijavi navodi i da je drugi 54-godišnjak prije 10 godina s 'Redivivinim' opunomoćenikom i još dvjema osobama kupio većinski paket dionica sinjske Ciglane, a onda u korist Ciglane protuzakonito upisao vlasništvo nekretnina na Suhaču iako je znao da su nekretnine vrijedne četiri milijuna kuna u državnom vlasništvu. Zbog pomaganja u tom djelu policija je kazneno prijavila ovlaštenog referenta (56) Općinskog suda u Sinju.