ZBRINUT OTPAD IZ SOLINA

Mulj iz Coca-Cole završio u - cementu!

29.09.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Čini se da su inspektori iz Ministarstva zaštite okoliša riješili tajnu neugodnih mirisa koji su se gotovo tjedan dana širili iz solinske rijeke Jadro. Terenskim uvidom utvrdili su da je smrdljivi otpadni mulj Coca-Cola zbrinula u suradnji s CEMEX-om, kojemu će poslužiti u proizvodnji cementa. Vodopravni inspektori za Jadru su u redovnom nadzoru utvrdili da su 'koncentracije tehnoloških i otpadnih voda u skladu s dozvoljenim koncentracijama'. Iz Ministarstva je obećano da će predostrožnosti radi inspektori ponovno izići na teren

Potvrđeno je da je Coca-Cola posljednjih dana čistila pogone, opremu i spremnike te obrađivala otpadne vode kroz sustav uređaja za obradu otpadnih voda. Tako je nastalo i nešto više od 75 tona otpadnog mulja koji se skladištio u posebnom spremniku iz kojega su se širili neugodni mirisi, a obrađena se voda - za koju u Coca-Coli tvrde da je bila potpuno čista - ispustila u komunalni sustav.

U Ministarstvu regionalnog razvoja, pod čijom kapom djeluju vodopravni inspektori, nismo uspjeli provjeriti ovaj podatak i dobiti konkretne podatke o stanju solinske rijeke: kazano nam je tek da je 'u redovnom nadzoru utvrđeno da su koncentracije tehnoloških i otpadnih voda u skladu s dozvoljenim koncentracijama' te da će predostrožnosti radi inspektor ponovno izaći na teren. Nije nam odgovoreno na pitanje gdje su, kada i kakvim metodama obavljena mjerenja, a Ministarstvo se oglušilo i na zahtjev tportala da nam dostavi konkretan nalaz inspekcije.

Smrdljivi otpadni mulj je, pak, završio u kaštelanskom CEMEX-u te poslužio u - proizvodnji cementa! Naime, kako nam je potvrđeno u Ministarstvu zaštite okoliša i u samom CEMEX-u, točno 14 kontejnera mulja iskorišteno je 'kao dodatak sirovini u proizvodnji klinkera', što je nešto stručniji izraz za jednu fazu proizvodnje cementa.

Coca-Cola i kaštelanska tvornica CEMEX početkom ove godine sklopili su sporazum o suradnji i zbrinjavanju ove vrste otpada, a iz cementare tvrde da je cijeli posao obavljen na temelju analize Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' i dozvole izdane sredinom prošle godine.

Inspektori zaštite okoliša ipak su se danas uputili prema CEMEX-u kako bi provjerili jesu li ove dvije tvrtke ispoštovale sve odredbe Zakona o otpadu. Situacija je osjetljiva jer su upravo prošlog tjedna u Kaštelima i Splitu održani prosvjedi građana protiv namjere tvornice da kao pogonsko gorivo koristi drveni otpad i stare željezničke pragove, odnosno da se unutar tvornice formira spalionica otpada.

Inače, kako nam je kazala voditeljica zaštite okoliša u ovoj tvrtki Merica Pletikosić, otpadni mulj iz Coca-Cole okarakteriziran je kao 'inertni neopasni otpad', a u sirovini cementa ugrađuje se u omjeru od 0,012 posto.