HOTELI NA POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

Muke po Horvatinčiću: Gerila ga čeka i na Krku?

09.02.2011 u 11:17

Bionic
Reading

Megalomanski projekt Tome Horvatinčića na Krku Vlada je uvrstila u katalog velikih investicija. Spominju se milijuni četvornih metara, milijarde eura investicija, no hoće li projekt Hoto grupe zaživjeti, s obzirom da se planira graditi na poljoprivrednom zemljištu?

Na to je pitanje u sinoćnjem 'Dnevniku 3' pokušao odgovor dati sam Horvatinčić i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. Naime, kako bi projekt zaživio, zemlju kupljenu kao poljoprivredno zemljište i po takvoj cijeni treba prenamijeniti. Iako su i Grad Krk i općina dali zeleno svjetlo, županija je ta koja donosi novi prostorni plan.

No Horvatinčić cijelu priču pokušava zapravo prikazati kao hajku na njega, a Hrvatsku kao zemlju koja odbija investitore, 'mala' razlika između poljoprivrednog i građevinskog zemljišta nije mu sporna. Ako ponovno dođe do sličnog scenarija kao u slučaju Cvjetnog, odustaje od svega.

'Četiri smo godine u gerili s ulicom, a samo godinu dana se radilo na gradilištu na Cvjetnom. Ako opet uđemo u jednu takvu varijantu dobivanja dozvola, bože sačuvaj. Zar mislite da je lako u ovakvu pretklimu oko projekta dovesti ozbiljnog turističkog operatera?', upitao je u 'Dnevniku' Horvatinčić, a voditeljica i urednica Dijana Čuljak Šelebaj suosjećajno je zaključila je to vrlo teško.

Horvatinčić je dosad za 15 milijuna eura kupio milijun četvornih metara poljoprivrednog zemljišta, a planira otkupiti još dva i pol milijuna kvadrata crkvenog zemljišta. U projektu teškom milijardu i pol eura naći će se kongresni centar, hoteli, sportski tereni, neizostavno golf igralište, maslinici, vinogradi itd.

Horvatinčić tvrdi kako projekt nije špekulantski, kako je on vlasnik i kako neće biti nikakve preprodaje zemljišta, no župan Komadina je oprezan. 'Načelna spremnost za investiranje uvijek postoji, ali to investiranje mora biti u realnim kategorijama, a ne u špekulativnom smislu. Županija neće podržati niti jedan projekt kojem je cilj da se naprave određene aktivnosti da bi preprodajom netko špekulantski zaradio na tome', ustvrdio je i istaknuo da treba naći mjeru između privatnih interesa i koristi zajednice.

Pojasnio je da županija sigurno neće dati zeleno svjetlo bez obeštećenja otočana koji su Horvatinčiću prodali zemljište kao poljoprivredno i bez garancija da će se projekt doista i realizirati.

'Moramo se odrediti da li hoćemo raditi. Da li jesmo marljiva i vrijedna nacija, hoćemo li skupa staviti glave, da li hoćemo nova radna mjesta, da li ćemo sjediti i piti kave u kafićima i ležati u šatorima ili ćemo u novim projektima tražiti nova radna mjesta', zaključio je Horvatinčić ne propustivši još jednom spomenuti prosvjednike iz Varšavske. Horvatinčić je u HTV-ov studio došao oboružan planovima i kartama te je pompozno nabrajao sve moguće sadržaje novog hotelskog kompleksa u Pinezićima. Prostor za besplatnu reklamu je, podsjetimo, dobio na javnoj televiziji i ranije, kada je bio gost u emisiji 'Otvoreno' Hloverke Novak Srzić.

Damir Franolić predsjednik ogranka Eko Kvarner za Malinsku, kaže da 'Vlada Republike Hrvatske sramoti sve nas investitore prikazujući jedan špekulantski projekt, u kojem bi Horvatinčić zaradio čistih sto milijuna kuna, kao najveću hrvatsku investiciju.