U JAVNIM SLUŽBAMA

Mrsić sa sindikatima potpisao odgodu usklađivanja plaća

28.12.2012 u 14:13

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potpisao je danas s predstavnicima sindikata javnih službi Vjerodostojno tumačenje izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće pa Vlada ove godine neće morati isplatiti 1,5 milijardu kuna na ime usklađivanja plaća u javnim službama s plaćama zaposlenih u javnim poduzećima.

Mrsić je objasnio da se danas potpisanim dokumentom objašnjavaju nedoumice vezane uz dodatak Sporazumu te izrazio zadovoljstvo što su Vlada i sindikati vrlo brzo dogovorili Vjerodostojno tumačenje.

'Drago mi je što smo se vrlo brzo sporazumjeli i što smo u vremenima koja nisu lagana smogli snage za dogovor', rekao je Mrsić.

Dodao je kako se nada da će blagdansko ozračje u kojem je dogovoreno Vjerodostojno tumačenje ostati i kod pregovora o osnovici plaće i granskim kolektivnim ugovorima.

'Čeka nas vrlo teška godina, s puno odricanja, ali to je zalog da se u sljedećem razdoblju steknu pretpostavke za rast plaća u javnim službama', naglasio je Mrsić.

Predsjednik Sindikata liječnika Hrvatske Ivica Babić istaknuo je da su sindikati današnjim potpisom dokazali socijalnu osjetljivost.

'Želimo otkloniti mantru po kojoj je javni sektor teret društva. Ta mantra potkopava temelje socijalne države, a mi to nećemo dopustiti', poručio je Babić, podsjetivši da su se javni službenici ove godine odrekli ukupno između 3,2 i 3,5 milijardi kuna.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ocijenio je da je današnji potpis pokazao da i Vlada i sindikati poštuju ugovoreno te naglasio kako je važno da obje strane i dalje u dobroj vjeri postupaju kako je utvrđeno Sporazumom.

Predsjednik Učiteljskog sindikata Zvonimir Laktašić kazao je da je Sporazum predvidio da se plaće ne moraju usklađivati u slučaju pada gospodarstva.

'Nitko ne može reći da sindikati nisu bili socijalno osjetljivi kada je taj Sporazum potpisivan', ocijenio je Laktašić, podsjetivši da je dodatak Sporazumu potpisan 2006., a da je 2009. i 2011. dogovorena odgoda njegove primjene.

'Nisu sindikati ni zaposleni u javnim službama problem. Jako dobro razumijemo situaciju i osjetljivi smo na to, ali nikada ne možemo dopustiti da budemo jedine žrtve krize', istaknuo je Laktašić.


Vjerodostojno tumačenje nije potpisao Sindikat znanosti i visokog obrazovanja, no njihov se potpis očekuje naknadno, jer je predsjednik tog sindikata Vilim Ribić na godišnjem odmoru.

Iako je došla u Vladu, predsjednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu Spomenka Avberšek odbila je potpisati Vjerodostojno tumačenje, ocijenivši da je riječ o 'odgođenom sindikalizmu'.

'Da potpisa nije bilo, sindikati bi imali mogućnost tužbe, koja bi na sudu sigurno prošla', rekla je Avberšek novinarima.

Potpisom Vjerodostojnog tumačenja otklanjena je mogućnost dvojbenog tumačenja odredbi članka IV., koje predviđaju obveznu korekciju osnovice do 31. prosinca 2012. i članka VII. koji previđa da će se usklađivanje odgoditi za onoliko tromjesečja koliko je pad realnog tromjesečnog BDP-a trajao. Potpisom je utvrđeno da je realni međugodišnji BDP u razdoblju od posljednjih izmjena i dopuna ostvario negativan međugodišnji tromjesečni rast u četiri tromjesečja te utvrđuju da se primjena članka IV. stavka 5. Izmjena i dopuna odgađa za godinu dana, odnosno do 31. prosinca iduće godine.