šef demokrata

Mrsić pozvao Marića da objavi koliko stoje braniteljska prava i beneficije

10.10.2019 u 13:02

Bionic
Reading

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u četvrtak je pozvao ministra financija Zdravka Marića da javnosti podastre točne podatke o tome koliko Hrvatska godišnje potroši na stečena prava i beneficije hrvatskih branitelja, čiji se broj u pet mjeseci povećao za više od tisuću

"Broj branitelja i dalje raste, što znači da će rasti i broj budućih korisnika povlaštenih mirovina. Mirovinski sustav će se urušiti ako se ne krene u razdvajanje svih mirovina po posebnim propisima, odnosno povlaštenih mirovina“, upozorava Mrsić u priopćenju u kojem poziva ministra financija da javnosti podastre točne podatke o tome koliko Hrvatska godišnje potroši na stečena prava i beneficije hrvatskih branitelja.

Izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava otvorilo bi prostor za povećanje radničkih mirovina i do 20 posto, ističe Mrsić koji se zauzima da se iz mirovinskog sustava isplaćuju samo mirovine iz rada, a sve mirovine po posebnim propisima, među kojima su i braniteljske, iz državnog proračuna.

Mrsić je reagirao na jučerašnji skup u Ministarstvu branitelja na kojemu je, kaže, potvrđeno da je u proteklih pet mjeseci - 25 godina nakon završetka Domovinskog rata, Hrvatska dobila novih 1097 branitelja, budućih korisnika povlaštenih mirovina.

Broj branitelja i dalje raste

Na tom skupu smo, kaže, saznali da broj branitelja i dalje raste, što znači da će rasti i broj budućih korisnika povlaštenih mirovina, dok istovremeno sve veći broj mladih obitelji odlaze iz Hrvatske.

"Sve to predstavlja dodatno opterećenje za mirovinski sustav. Uzimajući u obzir dosadašnja stečena prava i porast broja branitelja, mirovinski sustav će se urušiti ako se ne krene u razdvajanje svih mirovina po posebnim propisima, odnosno povlaštenih mirovina“, upozorio je Mrsić.

Nevjerojatno mu je, kaže, da o mirovinskom sustavu govori samo ministar branitelja, dok ministri mirovinskog sustava i financija šute i skrivaju činjenice od građana, poput one da bi izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava otvorilo prostor za povećanje radničkih mirovina i do 20 posto.

Time se, ističe, ne bi ukinule ili smanjile braniteljske i ostale povlaštene mirovine, već bi se isključivo osigurala stabilnost mirovinskog sustava i otvorilo prostor za rast radničkih mirovina.

"Transparentnost mirovinskog sustava treba biti cilj svake ozbiljne vlade, no jučerašnji okrugli stol Medvedovih istomišljenika još jednom je, na žalost, potvrdio da su povlaštene mirovine svete krave mirovinskog sustava“, zaključio je Mrsić.