U SDP-U VRIJE

Mrsić oštro prema Bernardiću: Honeymoon is over! Trebaju nam hitne promjene!

23.05.2017 u 15:05

Bionic
Reading

Davor Bernardić sve manje je omiljen u svojoj stranci. Uoči lokalnih izbora nezadovoljstvo je počelo rasti zbog njegovih javnih nastupa i komunikacije na društvenim mrežama, no nakon prvog kruga lokalnih izbora među SDP-ovcima je prokuljučalo. Prvi je u otvorenu žestoku kritiku stranačkog vodstva krenuo Mirando Mrsić

Već u izbornoj noći, kao što je tportal pisao, SDP-ovci su bili ogorčeni zbog rezultata u Zagrebu i to na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora. Za to su odmah odgovornost pronašli u šefu stranke Davoru Bernardiću, koji je do prije koji mjesec vodio zagrebačku organizaciju.

No, nije samo Zagreb podbacio. Rezultati nisu bili dobri ni u Slavoniji, a nešto bolje su prošli neki manji gradovi i općine u Dalmaciji. Stoga se sve češće među SDP-ovcima može čuti da Bernardić mora otići s vrha stranke, a čak ni oni koji su su mu blisku nemaju opravdanje za rezultate u Zagrebu.

S druge strane, vrh stranke poput samog Bernardića, potpredsjednika Rajka Ostojića ili glavnog tajnika Zvane Brumnića smatra da su rezultati na lokalnim izborima dobri.

S njima se ne slaže Mirando Mrsić, koji je prvi krenuo u otvorenu kritiku stranačkog vodstva. 'Slušajući ovih dana razne komentatore, ali i istupe rukovodstva moglo bi se zaključiti da je SDP pobjednik ovih lokalnih izbora ili barem da je obranio zatečeno stanje. Unatoč porukama rukovodstva SDP-a, koje odišu optimizmom, mišljenja sam da SDP kao najjača oporbena stranka ne može nikako biti zadovoljan sa rezultatima lokalnih izbora i da upravo takva poruka treba doprijeti do našeg članstva ali i do svih građana koji su (ili još uvijek) simpatiziraju SDP. Moramo biti iskreni i sami sebi priznati da se od SDP-a, kao najveće (za sada) oporbene stranke, očekivalo puno više', napisao je Mrsić na Facebooku.

SDP se, smatra Mrsić,  predugo bavio sam sobom i unutarnjom konsolidacijom, pa tako i u razdoblju kada se stranka morala baviti pripremom za lokalne izbore.  'Uz to je izostala konkretna temeljna politička platforma SDP-a o onome što će SDP-ovi kandidati za čelna mjesta, ali i za predstavnička tijela na loklanoj razini, ponuditi građanima u predstojećem razdoblju. Osim toga, izostale su konkretne mjere na pripremi naših kandidata na terenu,ali i motivacija članstva. To je bila zadaća rukovodstva i u tome su podbacili', poručuje Mrsić.

Zamjerke je imao i na predsjednika stranke Bernardića. 'Iako je predsjednik stranke bio prisutan terenu – ali stranci za pobjedu treba daleko vise od slikanja i druženja sa građanima. U prvom redu jasna vizija, jasne politike i poruke te jedinstvo stranke bez dijeljenja na moje i one druge. Mislim da su očekivanja naših članova puno veća i da svi imamo odgovornost i dužnost učiniti SDP boljim. Smatram da su naši članovi, ali i građani izgubili povjerenje u SDP i da do sada ništa nije učinjeno da se to povjerenje vrati. Upravo zato nismo ostvarili željeni rezultat', poručuje Mrsić.

U svom statusu na Facebooku Mrsić upozorava i na moguće parlamentarne izbore. 'Rezultati lokalnih izbora za nas sve koji vjerujemo u socijaldemokraciju tgrebaju nas potaknuti da se stvari u stranci počnu mijenjati na bolje, i to odmah. Ako želimo da SDP ostane jedina moguća opcija protiv neoliberalne politike HDZ-a, vremena za čekanje da se dogode promjene više nema. U Zagrebu na prošlim parlamentarnim izborima koalicija SDP/HNS/HSU/HSS je dobila 142.763 glasa. Na lokalnim izborima u nedjelju ista koalicija stranaka je dobila 67.189 glasova. Svaki komentar je suvišan. Potrebne su nam promjene – i to hitno! Puno toga je rukovodstvo najavljivalo u odnosu na unutarnju konsolidaciju stranke od promjene statuta do načina rada sa članovima. Ništa od toga na žalost nije učinjeno. I ovi rezultati su posljedica tog nerada i nerazumijevanja članova i građana. Honeymoon is over  – od vodstva se traže rezultati!', zaključuje Mrsić.

Mrsiću je odmah odgovorio na svom Facebooku Željko Jovanović. 'Ne raspada se SDP, ali raspast će se ambicije bez pokrića svih koji nisu u stanju sačekati drugi krug izbora! Zajedno smo SDP, drugovi i drugarice. Smirite ambicije i usmjerite energiju da SDP u drugom krugu pobijedi što je moguće više!', napisao je Jovanović.

Odgovor je stigao i od međunarodnog tajnika SDP-a Domagoja Hajdukovića. 'Lokalni izbori još nisu gotovi! U čitavom nizu općina i gradova SDP-ovi kandidati se natječu za povjerenje građana, predstavljaju im svoje vizije razvoja i drugačije politike, te dokazuju da se svoj zavičaj i Hrvatska vole radom i poštenjem. Moje misli i podrška su s tim kolegicama i kolegama. Analize i "krivnje" mogu pričekati kraj izbora i stranačka tijela!', napisao je Hajduković na Facebooku.

No Mrsić nije jedini koji je nezadovoljan. 'Doživjeli smo opći potop na listama u četvrtima u Zagrebu. Nitko ne može reći da smo dobro prošli na ovim lokalnim izborima. Ovo je lošije nego prije četiri godine', kaže nam jedan od članova Predsjedništva SDP-a, koji nije bio oduševljen ni Bernardićevim govorom u izbornoj noći.

Optimizma nema ni kod onih bliskih novom predsjedniku stranke. 'Ništa nam se dobro nakon ovoga ne piše', smatra taj SDP-ovac, koji za loš rezultat odgovornost vidi i u višemjesečnim međustranačkim čarkama putem medija.

Iako bi neki voljeli vidjeti odlazak Davora Bernardića, pitanje je kako će i kada do toga doći. Za sazivanje izborne konvencije na kojoj bi se birao novi stranački vrh potreban je zahtjev pet SDP-ovih županijskih organizacija. Ta brojka možda bi se i mogla naći, no nitko od županijskih šefova ne želi prvi potegnuti to pitanje. Onima koji bi možda i zagovarali to rješenje problem stvara i što nemaju drugog čovjeka koji bi preuzeo stranku.

Druga je opcija da se na Bernardića izvrši pritisak da se sam povuče i tako izazove nove unutarstranačke izbore, no pitanje je kako bi oni, koji su ga podržavali i glasali za njega prije nekoliko mjeseci, to prihvatili.

Jedna je od opcija i da Bernardić ostane na svojoju poziciji i bude i kandidat za premijera na parlamentarnim izborima, koji bi se mogli dogoditi već na jesen. U tom slučaju nakon parlamentarnih izbora, sukladno SDP-ovom statutu trebali bi se održati i unutarstranački izbori na kojima bi SDP-ovci rekli što misle o Bernardiću.