JURICA SAVJETUJE

Mršavljenje za šaku kuna

28.02.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Snijeg nas je ove zime zatrpavao, nismo mu pokleknuli, pa je zato važno da istu volju pokažemo pred dolazak proljeća kada bi nas neke druge muke mogle moriti – primjerice višak kilograma. Zato Jurica ovaj tjedan savjetuje kako malim izmjenama u prehrani, ali i percepciji okusa možemo živjeti zdravije i mršavije

Da vas, odnosno nas ne bi mučilo što odjenuti jer smo se zapustili tijekom zime trebamo početi odmah. Laganija odjeća nam nije saveznik jer šarene boje i zanimljivi uzorci mogu dodatno naglasiti svu problematiku naših tijela.

Što god modni savjetnici rekli, nijedan kroj, boja, majica ili remen navučeni preko povećeg trbuha ili pozadine neće spasiti stvar. Osim ako radite u centru za slijepe osobe, pri čemu se tada bar na prvu možete izvući. To je surova zbilja debljine kojoj sam i sam robovao dio života.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne mora nam uz padanje kilograma padati i kvaliteta života. Što to znači u jednadžbi mršavljenja? Zapravo je vrlo jednostavno, smanjite odmah danas kalorijski unos za tridesetak posto jer time automatski smanjujete ukupni zbroj kalorija na tjednoj, tj. mjesečnoj osnovi.

Probajte piti kavu bez šećera ili pojesti jednu kocku čokolade. Vi ustvari nikada niste probali pravi okus kave ili čokolade, prvo što osjećate je okus šećera i slatkoće. To je kao da cijeli život tapkate kroz sumaglicu.

Žute minute tijekom dijeta je podjednako lagano prebroditi. Čim osjetite potrebu za grickanjem, ustanite i otiđite u kuhinju te popijte čašu ne prehladne vode ili nezaslađenoga biljnoga čaja. Potom krenite u laganu šetnju kvartom. Važno je baviti se nečime da biste fiksaciju za hranom preusmjerili u nešto korisno. Ionako nas često želja za grickanjem hvata kada nam je dosadno ili kada smo nervozni. Fizička aktivnost, pa makar i u obliku šetnje ili laganih pozdrava suncu iz joge može spasiti.

Iako bih osobno svakome rekao da bi najbolje bilo kombinirati utege, ashtanga (ili power) jogu i plivanje, manjak vremena i financija malo kome to dopušta, a tu je i hrpa drugih krasnih aktivnosti poput plesa, pilatesa ili planinarenja.

Neki dan su znanstvenici još jednom potvrdili dobrobiti mediteranske prehrane. Količinu povrća koju sada jedete povećajte bar za jedan i pol do dva puta. Svježe ili sirovo, nije bitno, slično je hranjivo. Uz povrće ne morate jesti puno ili često mesa, jedite ribu. Sardele, skuše i svu plavu ribu, a može i riječnu pastrvu zbog količine omege 3.

Konzumaciju svinjetine smanjite; govedinu također ne morate jesti češće od svakih desetak dana ili jednom tjedno; piletinu/puretinu, naročito iz eko uzgoja, možete jesti redovito, iako je skuplja od nekih vrsta ribe.

Probajte umjesto većine žitarica (pšenica, proso, ječam, riža, pir i sl.) jesti grahorice. Izvrstan su izvor bjelančevina, nekih aminokiselina te vitamina i minerala, a jeftine. Evo, opet sebe uzimam za primjer. Već oko dva tjedna za doručak pojedem tek 80-ak grama zobenih pahuljica za doručak, a svi ostali obroci osim zadnjeg sadrže kuhani grah, slanutak, grašak ili leću, načina i recepata je stotine, kao i začina.

Usto, leća ima odličan omjer vlakana i bjelančevina te je zdrava za srce, a ne mora se namakati noć prije. Skuha se za petnaestak minuta do pola sata, zavisno o tipu leće. Grahorice ne podižu šećer u krvi poput kruha ili tijesta, čime nas također duže čine sitima.

Zobene pahuljice, krupnije ili mljevene su dio idealnog doručka koje možete jesti sirove nakon što su malo odstajale u običnoj ili toploj vodi (može i čaju), a možete ih i skuhati. Prepune su vitamina i također naših heroja vlakana koja ujedno spuštaju loš kolesterol. Izbjegavajte zobene pahuljice s dodanim suhim voćem ili dodanim šećerom. Radije umiješajte pola žličice meda u njih.

Kelj jedite svaki dan. Također jeftina namirnica prepuna vitamina A i K te zeaksantina te luteina. Kosti, oči, koža i krv će vam biti zahvalni. Jedna šaka, odnosno porcija dnevno je dovoljna, a može biti predivno fina uz češnjak, maslinovo ulje i mrvicu čilija ili crnog papra.

Kupus je superheroj dijetalne prehrane. Bijeli ili crveni, svejedno je. S crvenim ćete podići razinu antioksidanata antocijanina te vitamina C i K. Jedite ga sirovog na salatu jer se tako nutrijenti ne gube. Otporan je na pesticide, tj. uklonite gornje listove. Više energije (kalorija) vam treba tijekom probave da ga probavite nego što on ima.

Svi vi koji ne volite piti zeleni čaj posegnite za bademima da bi tijelu osigurali hrpu flavonoida i vitamina E. Jedite bademe koji nisu prženi ili soljeni. Oni jesu skuplji, no osam do deset komada dnevno je sasvim dovoljno za svakoga.

Jedna naranča dnevno (operite je prije guljenja!) donosi sav potrebni vitamin C, a jabuke (nešpricane) će svako srce slatko čuvati također uz vitamin C, ali i kalij. Voće jedite ujutro ili za užinu prije ručka.

Mahune, zelene ili žute su super fine kuhane u jelima; vrlo su niskokalorične i jeftine, a satima nas drže sitima. Skuhajte ih s batatom kojim zamijenite krumpir. Kalij, željezo, magnezij, vitamini E, C i A te karotenoidi su njegovi bitni sastojci, a okus tog narančastog ploda zemlje je božanstven.

Dijetalna ili zdrava prehrana ne znači jednoličan okus i izgled tanjura. Upravo suprotno, ona znači bijeg iz ropstva slatkog, masnog i preslanog, znači reprogramiranje okusa te uvod u sasvim novi svijet koji vas veselo čeka.