'POŠTO KILA ZNANJA?'

Mreža mladih pridružit će se protuvladinim prosvjedima

12.08.2009 u 13:16

Bionic
Reading

Nizak studentski standard, ali i nezaposlenost i nezapošljivost zbog lošeg obrazovnog sustava, najveći su problemi mladih u Hrvatskoj, upozorava danas cjelodnevnim aktivnostima na Cvjetnom trgu Mreža mladih Hrvatske u povodu Međunarodnog dana mladih, 12. kolovoza

Fakultetske školarine u Hrvatskoj među najvišima su u Europi i potpuno su neprimjerene sve nižem standardu hrvatskih građana, ustvrdila je predsjednica Mreže mladih Emina Bužinkić, izrazivši apsolutnu potporu nedavnim studentskim prosvjedima kao i njihovu zahtjevu za zakonskom regulacijom javnog financiranja visokog obrazovanja.

Zbog nezadovoljstva sadašnjim stanjem Mreža, koja okuplja oko 200.000 mladih iz 60 organizacija, najavljuje pridruživanje prosvjedima najavljenima za jesen, kako studentskim, tako i velikim protuvladinim prosvjedima koje su najavili sindikati i udruge seljaka.

Tijekom današnjih cjelodnevnih aktivnosti Mreža mladih na Cvjetnom trgu prikuplja poruke građana koje će proslijediti hrvatskoj Vladi, kao i njihove odgovore na referendumsko pitanje 'Treba li visoko obrazovanje biti dostupno svima, bez obzira na materijalni status'.

Priređen je i performans 'Pošto kila znanja' na simboličkoj tržnici na kojoj se važu odnosi između cijena školarina u Hrvatskoj i primanja prosječnih hrvatskih obitelji, a studenti-akteri interaktivne predstave iznose svoje probleme tražeći za svoje probleme savjete od promatrača-prolaznika.

Želimo upozoriti građane da je standard hrvatskih studenata među najnižima u Europi, kao i da su izdvajanja od 0,87 posto BDP-a za visoko školstvo ispod svake europske razine, zaključila je predsjednica Mreže mladih Emina Bužinkić.