UZIMA OPROSNICU I IDE VAN?

'Mravak ukazao na sve - od Sanadera nadalje'

13.10.2010 u 14:42

Bionic
Reading

Budući da se već tjednima nagađa da se s osumnjičenima u aferi Fimi media dogovara trgovina koju bismo lako mogli nazvati 'Sanadera za oprosnicu', pitali smo odvjetnike trgovaca u Remetincu ima li to veze sa stvarnošću

Odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana MravkaBranko Šerić rekao je da je njegov branjenik surađivao te da je u dosadašnjim iskazima razotkrio sve elemente donošenja odluka koje su danas izrasle u velike korupcijske afere.

Priča se da je Mravak već dobio oprosnicu, odnosno garanciju da ga se neće kazneno progoniti za ta pitanja koja razotkriva. On je prema brojnim napisima i ukazao na nedavno uhićenog Mladena Barišića, ali to Šerić nije direktno potvrdio: 'Trebao bi dobiti oprosnicu, kao što bi svaki građanin koji ukaže na neke nepravilnosti koje se istražuju trebao biti honoriran.'

DORH: Ako nismo objavili na stranicama onda, to nisu činjenice

Budući da se piše i o tome da se bivši premijer Ivo Sanader već vodi kao osumnjičenik u policijskim istragama, iz Državnog odvjetništva upozoravaju da sve 'činjenice' koje nisu napisane na njihovim stranicama nisu niti informacije 'iz pouzdanih izvora' ili 'iz izvora bliskih tužiteljstvu', kako ih navode neki mediji.

Također, kažu da se na pogrešan način javnosti pojašnjavaju tzv. oprosnice te dijelom zakona objašnjavaju koje su mogućnosti odvjetnika da dobije takav status za svoga branjenika.

'Mravak je u svojoj obrani rasvijetlio uloge svih koji su sudjelovali u odlukama u HEP-u, od Vlade i premijera pa nadalje', rekao je Šerić i indirektno ukazao na mogućnost da su istražitelji na dobrom putu da tadašnjeg premijera Ivu Sanadera i službeno dodaju na popis osumnjičenika.

Više će se znati nakon petka, kada će Ivan Mravak provesti još jedan dan razotkrivajući strogo čuvane tajne u USKOK-u. Šerić se nada da će njegov klijent sljedeći tjedan biti pušten iz istražnog zatvora i čekati razvoj situacije sa slobode.

'POJAM OPROSNICA SE POGREŠNO SPOMINJE'

Odvjetnik Mladena BarišićaAnte Madunić nije mogao potvrditi neslužbenu informaciju da će njegov klijent do kraja tjedna iznijeti svoju obranu USKOK-u, a nije htio niti govoriti o mogućnosti da dobije oprosnicu za svoje iskaze.

Odvjetnik Ivo Farčić, koji brani vlasnicu tvrtke Fimi media Nevenku Jurak, rekao je da  njegova branjenica nije u mogućnosti dobiti oprosnicu jer niti u jednom slučaju nije u svojstvu svjedoka nego je osumnjičena u postupku. Jurak bi mogla još mjesec i pol dana provesti u istražnom zatvoru zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Naime, Farčić objašnjavada se pojam oprosnica u medijima pogrešno spominje: 'Oprosnica je institut koji se može upotrijebiti prema svjedoku. Kada se kaže da će Mravak dobiti oprosnicu, to znači da je on negdje osumnjičen, ali negdje svjedoči protiv nekoga i u tom dijelu istrage, u toj aferi, dobije oprosnicu. Ako naša klijentica bude u situaciji, sad govorim hipotetski, da dobije priliku biti u svojstvu svjedoka, razmislit ćemo o tome.'