RASPAŠOJ U HEP-U

Mravak si od siječnja plaću povisio 13.000 kuna

03.08.2009 u 19:42

Bionic
Reading

Predsjedniku Uprave hrvatske elektroprivrede Ivanu Mravku i petorici članova Uprave HEP-a u prvih šest mjeseci ove godine na ime mjesečnih primanja uplaćene su 803.000 kuna

U vrijeme najveće recesije članovima Uprave svakog mjeseca na račun jeisplaćivano između 1000 i 4000 kuna više nego mjesec prije, doznajeJutarnji list.

Tako je primjerice predsjedniku Uprave Ivanu Mravku u siječnju isplaćeno 28.000 kuna neto, u veljači 32.000, a u lipnju čak 41.000 plus 19.000 kuna životnog osiguranja. Iako je sam Mravak tvrdio kako prima plaću od 19.000 kuna, očito je da su njegova primanja daleko veća. Zanimljivo kako su primanja samih članova Uprave različita.

Tako najniža imaju članovi Nikola Rukavina i Darko Rukavina koji su u siječnju primili 19.000 kuna, a u lipnju se to povećalo na 26.000, odnosno 25.000 kuna. Najveća primanja od članova Uprave ima Željko Kljaković-Gašpić koji je u siječnju primio 22.000, a u lipnju 29.000 kuna.

Plaće Hepovih direktora - klikni za uvećanje

Prema neslužbenim informacijama, plaće članova Uprave najvjerojatnije su se svakog mjeseca povećavale za iznos bonusa na koji prema ugovoru imaju pravo.

S obzirom na to da je prošlu godinu HEP završio sa 31 milijunom kuna dobiti, zahvaljujući prijenosu dionica Janafa i neplaćanju dobavljačima Uprava je ostvarila pravo na bonus.

Iako neslužbene informacije govore da je HEP prošlu godinu završio sa 1,5 milijardi kuna gubitka.

Mravak ima pravo na 10.000, a članovi na 5000. Prema podacima kojima raspolaže Jutarnji list očito je da su isplate bonusa raspodijelili po mjesecima. Osim toga, članovima Uprave je Nadzorni odbor nedavno odobrio nove menadžerske ugovore prema kojima imaju pravo na goleme otpremnine u slučaju otkaza.

Mravak tako ima pravo na milijun kuna odštete, a ostali članovi na 800.000 kuna. Osim toga, svi mogu otkupiti službeni Audi A6 i imaju pravo na 20-godišnju policu životnog osiguranja vrijednu 60 tisuća eura. Jedini koji je na sjednici Nadzornog odbora glasao protiv ovakvih privilegija je Jadranko Berlengi, predstavnik radnika.

Kada je upoznat s primanjima članova Uprave, Berlengi je izrazio nemalo iznenađenje tvrdeći kako o tome ništa ne zna. Berlengij kao član Nadzornog odbora ni do danas nije dobio primjerak novog ugovora o kojem na sjednici treba glasati.

Ćosić pojma nema

-Nisam bio na toj sjednici i ne znam kakvi su ugovori odobreni. Uzmitezapisnik sa sjednice pa ćete vidjeti da nisam bio, a svi me pitaju štoje bilo tada - rekao je Ćosić.
Ako niste bili, jeste li zatražili izvještaj s te sjednice? To je vaša odgovornost
- Nisam, ali da vam sad to ne objašnjavam, zovite ljude iz HEP-a. To je visoka politika.
Znateli vi uopće kolike plaće imaju članovi Uprave HEP-a? Da je u svibnjupredsjednik Uprave, Mravak, primio 40.000 kuna neto iznosa, a u lipnju41.000 , i to nije sve?
- Ne znam. Prvi put čujem da ima tako veliku plaću, možda je puno radio. Ne znam, nazovite predsjednika NO-a HEP-a, Begovića .
Pa zovem ga, ali ne javlja se. Niste li i vi odgovorni?
- Nazovite u HEP ili Begovića - poručio je Ćosić.

Rekli su mi da odem u kadrovsku službu gdje ga mogu dobiti na uvid. Nisam otišao jer smatram da je to ponižavajuće - rekao je Berlengij.

Nove bonuse članovi Uprave počinju koristiti od trenutka kada stave potpis na nove ugovore. Prema neslužbenim informacijama, oni su ih potpisali, što im omogućuje mirnu budućnost u slučaju otkaza.

Članovi Uprave HEP-a očito smatraju da su zaslužili takve otpremnine iako je HEP megavat uvozne struje kupovao po 83, a prodavao po 20 eura.

Nadalje, zbog nemogućnosti prekida uvoza struje iz akumulacija hidroelektrana prelijevala se voda jer sustav nije mogao podnijeti višak energije.

Samo u posljednjih 9 mjeseci neprerađeno je više od 500 milijuna kilovatsati električne energije, što je više od 30 milijuna eura gubitaka.

U istom razdoblju rejting HEP-a je pao tri puta na svjetskom tržištu. USKOK tek treba istražiti je li Uprava HEP-a frizirala poslovne rezultate za 2008. godinu da bi umjesto gubitaka prikazala dobit.

Osim toga, tijekom ove godine Uprava HEP-a je utrošila i oko 400.000 eura za šest novih limuzina A6 koje su i dodatno opremljene u vrijednosti od 150.000 kuna.

Nadalje, poklanjala su se računala, mobiteli, dizajnerski namještaj, a 2,4 milijuna kuna utrošeno je za financiranje 35 doktorata i magisterija.

U vrijeme dok je Uprava na taj način trošila novac, HEP je čak tri puta poskupio struju. Dana 1. srpnja 2008. za 20 posto, 1. listopada 2008. za 13,26 posto i 10. srpnja 2009. gospodarstvu za 5,2 posto.

Zanimljivo da su poskupljenja realizirana u trenutku kada je cijena ključnih energenata znatno smanjena - ugljena i nafte tri puta, električne energije dva puta, a količina padalina je pak bila najveća u posljednjih 20 godina.