CENZURA

Mravak prijeti kaznama 'cinkarošima' iz HEP-a

Bionic
Reading

Jadranka Kosor, predsjednica Vlade je u četvrtak najavila smjenu čelništva u HEP-u, HŽ-u, Vjesniku, Hrvatskim cestama i Hrvatskim autocestama ako u roku od deset dana ne dorade akcijske planove za rješavanje problema likvidnosti, a navodno je neslužbeno najavila i smjene hrvatskog dijela uprave u Ini zbog toga što ne izvršavaju zadaće koje ispred njih stavlja Vlada

Ako je ovo posljednje zbilja točno, onda je premijerka 'zaboravila' kako mađarski MOL vodi glavnu riječ u Ini i da hrvatski dio uprave više nema rukovodeću ulogu u toj tvrtki.

Zbog toga i dalje postoje sumnje da je čitava priča oko 'sječe direktora' u javnim poduzećima i Ini samo predstava za javnost u kojoj predsjednica Vlade želi ostaviti dojam kako 'nešto radi', a sve je manje onih koji smatraju da će se krenuti u radikalne promjene poslovanja javnih poduzeća.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog sindikata hrvatskih cesta i autocesta, u tom kontekstu nam je kazao kako će biti uzaludno smijeniti direktore tvrtki ako poslovne poteze poduzeća i dalje budu diktirali politika i politikantstvo, a ne struka.

Kao primjer politikantskog kadroviranja u HAC-u on je naveo slučaj prema kojem je Željko Krapljan, saborski zastupnik HDZ-a, 2005. odlazio iz Hrvatskog sabora, a tada je, navodno, premijer Ivo Sanader naredio da mu se u HAC-u pronađe posao s istom plaćom kao u Saboru.

Krapljan je zatim bio u žarištu nekoliko afera, a kao drugi slični Stanić navodi zapošljavanje Stjepana Klarića, inženjera vodnog prometa, na izmišljeno radno mjesto u Županji, a koji sada obnaša dužnost direktora Sektora za održavanje iako nema nikakvog iskustva u tom poslu.

Kao poslovni kuriozitet u HAC-u Stanić ističe i formiranje vatrogasne ekipe u Županji, iako na tom dijelu autoceste ima najmanje prometa i najmanje nesreća na slavonskoj autocesti. Kada je u pitanju mogući nasljednik Prskala u HAC-u, neslužbeno se može doznati da su u igri i bivši predsjednici uprave Mario Crnjak i Vlado Dumes, te glavni inženjer Nikša Tabain, a u HC-u bi od strane struke glas dobili glavni inženjeri Franjo Šokac i Ozren Gverić piše Slobodna Dalmacija

U Hrvatskoj elektroprivredi je svoju kandidaturu za fotelju u kojoj sada sjedi Ivan Mravak već najavio Damir Begović, bivši predsjednik uprave te tvrtke, a spominju se i imena Dubravka Sabolića, direktora HEP OPS-a, i Miše Jurkovića, direktora HEP distribucijskog sustava.

Da svakojake 'škakljive' informacije više ne bi curile u javnost, u HEP-u je, kako doznaje Slobodna, na redovnom kvartalnom kolegiju direktora početkom tjedna, na kojem je bilo oko 120 menadžera HEP-a, Ivan Mravak, predsjednik uprave, ustvrdio kako će uskoro biti dovršen strogi pravilnik ili kodeks kojim bi svaki izlazak s informacijama u javnost o HEP-u bez odobrenja uprave bio strogo financijski kažnjen.

Pri tome je, osim, zamjedbe vrha uprave da je možda upravo među nazočnih 120 menadžera netko od onih koji cinka informacije o 'aferama', bilo zanimljivo to što su Mravak i suradnici bili poprilično ležerno raspoloženi, što bi moglo značiti da su poprilično sigurni u svoje pozicije u HEP-u bez obzira na 'buku' iz Banskih dvora.