POLICIJA UTVRDILA KRIMINAL

Mravak pod istragom jer je zaposlio Buljubašića

18.09.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Slučaj nezakonitog uhljebljivanja hrvatskog povratnika iz Australije i donedavnog HDZ-ovca Rade Buljubašića dobit će sudski epilog. Državno odvjetništvo i policija utvrdili su da su petorica čelnika HEP-a fiktivnim zapošljavanjem Buljubašića počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, kojim su oštetili državni proračun za 671.159,56 kuna

ZAGREB - Riječ je o predsjedniku uprave HEP-a Ivanu Mravaku, savjetniku i bivšem direktoru HEP - proizvodnje Željku Doriću, umirovljenom šefu općih poslova HEP-a Antunu Crniću, direktoru Toplinarstva Zagreb Mladenu Belji, te direktoru za kotlovsko postrojenje Aleksandru Berniku.

'Kazneno djelo počinjeno je tako što su osumnjičeni u razdoblju od svibnja 2006. do kolovoza 2009. godine zajednički i dogovorno hrvatskom državljaninu pribavili znatnu nepripadnu korist u vidu zapošljavanja i isplate plaće, bez stvarnog rada', priopćeno je iz Ravnateljstva policije.

Serija afera u HEP-u

Inače, slučaj Buljubašić samo je jedna u nizu afera iz HEP-a o kojima se gotovo iz dana u dan moglo čitati u novinama. Optužbe i sumnje u malverzacije u toj javnoj tvrtki teže više od milijarde kuna. Neobično je, međutim, kako usprkos tome nikome od vladajućih struktura ne pada na pamet zatražiti ostavku predsjednika Uprave (i člana HDZ-a) Ivana Mravaka ili predsjednika Nadzornog odbora Lea Begovića, državnog tajnika u Polančecovom Ministarstvu gospodarstva. Svojedobno je premijerka Jadranka Kosor ministru Damiru Polančecu naložila da provede internu istragu o aferama u HEP-u, no do danas nije poznato što se dogodilo po tom pitanju.

Iako policija nije navela da je riječ o Radi Buljubašiću, tokaru po stručnoj spremi, iz konteksta se može zaključiti da je riječ upravo o njemu, budući da je on formalno raspoređen u jedan od proizvodnih pogona HEP-a, iako tamo stvarno nije dolazio na posao. U iskrenom razgovoru s novinarom Večernjeg lista Buljubašić je, naivno, priznao da, iako je zaposlen u HEP-u, na posao odlazi u središnjicu HDZ-a. Na upit novinara je li točno da sve svoje vrijeme provodi radeći u Glavnom tajništvu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, a plaću prima u HEP-u, rekao je otvoreno: 'Na plaći sam u HEP-u. Nekoliko dana sam tamo, nekoliko dana u HDZ-u.'

Prema policijskom priopćenju, osumnjičeni HEP-ovci su Buljubašiću omogućili i da kupi stan po povlašteno nižoj cijeni, tako da su s njim zaključili ugovor o najmu stana koji su mu kasnije prodali po povlaštenoj cijeni. Prije formalnog zaposlenja od HEP-a je dobio na korištenje stan od 89 četvornih metara, a lani je tu nekretninu otkupio po upola nižoj cijeni od tržišne. Osim plaće i stana, HEP, odnosno petorica osumnjičenih, Buljubašiću su osigurali i korištenje službenog mobitela uz naknadu dijela troškova, iako po važećim propisima društva na to nije imao pravo.

Protiv osumnjičenih podneseno je posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Ako im sud utvrdi kaznenu odgovornost, prijete im zatvorske kazne u trajanju od 6 mjeseci do 10 godina.

Slučaj Buljubašić u javnost je dospio 16. kolovoza, a dva dana nakon toga povratnik iz Australije je po hitnom postupku izbačen iz stranke jer su zaključili da im šteti ugledu. Nakon što je postao nepoželjan u stranci, Buljubašića su izbacili iz nadzornog odbora Pomorskog centra za elektroniku u Splitu, ustanove čiji je jedini osnivač Republika Hrvatska. Nakon Buljubašića, u nadzornom odboru su ostali Ivo Lončar, novinar i stručnjak za poljoprivredu koji je i predsjednik te obavještajac Joško Podbevšek.

Mirko Škrnjug, jedan od osnivača HDZ-a za Australiju i Novi Zeland i blizak Buljubašićev suradnik, otkrio je medijima da mu je prije povratka u Hrvatsku Buljubašić rekao da mu je Ivo Sanader obećao stan u Zagrebu i posao u HDZ-u.

U intervjuu koji je dao Radio Melbourneu uoči svog dolaska u Hrvatsku, Buljubašić je na pitanje je li njegov povratak u domovinu svojevrsno plaćanje duga Ive Sanadera, budući da je Sanader pobijedio Ivića Pašalića na unutarstranačkim izborima zahvaljujući glasovima HDZ-ovaca iz Australije i Novog Zelanda, Buljubašić je odgovorio da je Sanader pobijedio zahvaljujući njemu i Branimiru Glavašu

Od nekadašnjeg visokopozicioniranog dužnosnika HDZ-a doznali smo da je Buljubašić, zajedno s Glavašom i Nevenom Juricom, doslovno otuđio 300 izaslaničkih glasova u korist Ive Sanadera

'Također su manipulirali akreditacijama, tako što su ih davali samo onim iseljenicima za koje su znali da će glasovati za Sanadera. Istovremeno su uskraćivali akreditacije onima koji su bili naklonjeni Sanaderovu protivniku (Pašaliću). Na koncu su u Vatroslav Lisinski, gdje se održavao izborni sabor, propuštali ljude koji uopće nisu na popisu i osiguravali im pravo glasa. Za Sanadera, naravno', ispričao nam je naš izvor.