NAGODBA S USKOKOM

Mravak i službeno svjedok protiv HDZ-a

28.12.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je nagodbu koju je bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio s USKOK-om priznavši da je 2007. po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600.000 kuna, zamijenivši priznanje za kaznu od godine i pol zatvora, a bit će i svjedok u slučaju Fimi media

Podsjetimo, riječ je o slučaju u kojem je Ivan Mravak početkom studenoga optužen zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem i članom HEP-ove uprave Željkom Kljakovićem Gašpićem jer su u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PiM Ljube Bušića i Ante Matića zatražili i primili 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Podmićivanje je navodno pokriveno kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovničke radove. Primljeni novac Mravak je, prema optužnici, proslijedio tadašnjem rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću, po čijem nalogu je Mravak navodno i tražio mito, koje je trebalo iznositi dva milijuna eura.

Njegov odvjetnik Branko Šerić kazao je da je njegov klijent prihvatio sporazum o krivnji i sankciji te je potvrdio i da je, kao što se ranije nagađalo u medijima, Mravak dobio parcijalni imunitet i postao svjedok optužbe u slučaju Fimi media. U tom je predmetu, uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera te više fizičkih i pravnih osoba, optužen i HDZ u čije se crne fondove navodno slijevao novac izvučen iz ministarstava i javnih tvrtki. Nakon pravomoćnosti i izvršnosti, Mravak ide na izdržavanje kazne, koji nije želio reći ništa osim da je uvijek govorio da će se braniti istinom: 'Prije godinu i pol dana rekao sam da ću se braniti istinom. Istina je takva kakva jest i jednostavno ne želim odstupiti od nje koliko god istina bila dobra ili loša za mene. Dužan sam je iznijeti zbog javnosti'.

Osim Mravka, priznavši krivnju nagodila su se i preostala četvorica optuženika u slučaju o kojem je danas bilo riječi, Matić, Bušić, Čubelić i Gašpić. Čubelić i Gašpić, kao i Mravak priznali su kazneno djelo primanja mita i dobili su bezuvjetnu zatvorsku kaznu od godinu i pol te sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti u roku dvije godine, a Matić i Bušić priznali su davanje mita i dobili su uvjetnu kaznu zatvora od sedam i deset mjeseci, uvjetno dvije godine, a budući da nitko od okrivljenika nije imao osobnu imovinsku korist, nije traženo da im se oduzme spomenutih 600.000 kuna, a s obzirom na vrijeme provedeno i pritvoru Mravak ima još za odslužiti godinu dana iza rešetaka.