'LIČKI TUĐMAN' U STRASBOURGU

Mraović pred Europskim sudom traži novo suđenje za 'ličko rukovanje'

18.02.2016 u 11:56

Bionic
Reading

Pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu uskoro će se naći 'ličko rukovanje' odnosno slučaj silovanja američke košarkašice gospićkog kluba Illishe Jarrett za što je na zatvorsku kaznu od dvije godina osuđen lokalni moćnik Joso Mraović, koji je i podnio tužbu jer smatra da mu je povrijeđeno pravo na pravično i javno suđenje, piše Novi list

S obzirom na to da se radilo o seksualnom deliktu, podsjetimo, postupak je bio zatvoren za javnost, a Mraović se sada žali što se sve odvijalo podalje od javnog mijenja odnosno očiju i ušiju novinara premda je iste  pred sudom grubo vrijeđao, a tijekom suđenja tvrdio je da je za njegovu osudu kriv i pritisak politike i medija.

Mraović, poznat i pod nadimkom 'lički Tuđman', u vrijeme uhićenja pod sumnjom u sliovanje bio je poznat kao bivši HDZ-ov zastupnik u gospićkom gradskom vijeću i skupštini Ličko senjske-županije. U Gospić se vratio 1989. nakon što je 20 godina živio u Australiji te je u gradu kupio građevinsku tvrtku, a u njegovom je vlasništvu tada bio i hotel 'Ante' u kojem je igrajući za lokalni klub živjela Jarrett. Nju je 13. travnja 2005. godine Mraović silovao u njezinoj sobi što je idući dan prijavila policijim a a nakon što je uhićen pod sumnjom za silovanje u Gospiću počinje čudna istraga da bi potom zbog sumnji u regularnost nekoliko dana kasnije slučaj bio oduzet gospićkom i dodjeljen riječkom tužiteljstvu, podsjeća Novi list

Početkom prosinca 2005. godine na gospićkom sudu Mraoviću je sudac Branko Milanović izrekao oslobađajuću presudu uz skandalozno obrazloženje da guranje prsta u anus nije silovanje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem. Vrhovni sud u prosincu 2006. godine ukinuo je skandaloznu presudu i suđenje potom seli u Rijeku gdje nova rasprava počinje 13. rujna 2007. godine.

Riječki sud dolazi do potpuno drugačijeg zaključka i 7. veljače 2008. godine Mraović je proglašen krivim za silovanje košarkašice te osuđen na tri godine zatvora. Nakon njegove žalbe Vrhovnom sudu zatvorska kazna mu je umanjena s tri na dvije godine, ali nijednom nije utvrđeno ništa sporno u zatvaranju suđenja za javnost.

Mraović, međutim, nije bio zadovoljan ni ovim sudskim ishodom pa je najavio podnošenje tužbe Ustavnom sudu zbog kršenja njegovih ljudskih prava, ali je i u tom slučaju dobio odbijenicu pa je pravdu za sebe odlučio potražiti u Strasbourgu.

Suca Milanovića je pak zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti Državno sudbeno vijeće 2009. razriješilo navodeći kao razlog velik broj presuda koje mu je ukinuo Vrhovni sud. Valja pritom podsjetiti da je Milanović još 2003. optuženiku za ratne zločine nad Hrvatima Svetozaru Karanu u obrazloženju presude poručio da je sa svojim precima i Osmanlijama već 500 godina vršio genocid nad Hrvatima, a taj je sudac na godišnji odmor pustio i ubojicu Vinka Budišu nakon samo 10 mjeseci zatvora na koji je osuđen zbog brutalnog ubojstva 19-godišnjeg mladića.