HODAK SE ŽALI MINISTRU

Mraović iz bolnice odveden u zatvor

04.02.2010 u 12:22

Bionic
Reading

Josipa Mraovića, pravomoćno osuđena zbog silovanja američke košarkašice u Gospiću 2005., policija je nedavno uhitila u zagrebačkoj bolnici "Svetom Duhu" i odvela na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, no zbog zdravstvenog stanja ubrzo je prevezen u Bolnicu za osobe lišene slobode, doznaje se od njegova odvjetnika Zvonimira Hodaka koji će danas pismom upozoriti ministra pravosuđa da će, pogorša li se Mraovićevo zdravstveno stanje, pravosuđe snositi posljedice.

"Moj branjenik je težak srčani bolesnik, o čemu posjeduje svu potrebnu liječničku dokumentaciju i već je imao zakazanu operaciju u 'Svetom Duhu" kad su potkraj prošlog tjedan došli po njega", kazao je za Zvonimir Hodak, ustvrdivši da je time Mraoviću ugroženo zdravlje, ali i ljudska prava.

O svemu će, kaže, pismom izvijestiti ministra Ivana Šimonovića od kojega traži da se zauzme da se Mraoviću omogući primjereno liječenje kakvo, po njegovim tvrdnjama, nije moguće u zatvorskoj bolnici.

"U suprotnom ministar preuzima odgovornost ako se pogorša ionako teško stanje", kazao je Hodak, napomenuvši kako je odluka o slanju u zatvor provedena prije nego je riješena njegova žalba na odluku o služenju kazne.

Hodak se ipak nada da će zatvorski liječnici ipak procijeniti kako je njegovu branjeniku potrebna skrb u civilnoj bolnici.

Smatra da je umjesto odvođenja iz bolnice policija do Mraovićeva oporavka pred njegovu bolesničku sobu mogla postaviti jednog policajca ako se sumnja u mogućnost bijega. No, tvrdi da Mraoviću bijeg nikada nije bila "opcija", iako je, kaže, mogao pobjeći kad god je htio jer ima i australsko državljanstvo

Mraoviću se zbog silovanja američke košarkašice Illishe Jarret sudilo u dva navrata. Prvi put ga je kontroverzni bivši gospićki sudacBranko Milanović oslobodio krivnje uz skandalozno obrazloženje da guranje prsta u anus, za što je osuđen, nije silovanje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Vrhovni sud ukinuo je tu presudu, a u ponovljenu suđenju u Rijeci 60-godišnji poduzetnik iz Bilaja, poznat po nadimku "Lički Tuđman", osuđen je na tri godine zatvora. Vrhovni sud mu je u srpnju prošle godine kaznu smanjio za godinu dana.

Zbog zdravstvenog stanja Mraović je odgađao odlazak na odsluženje kazne, no prošli tjedan je Županijski sud u Gospiću naložio zagrebačkoj policiji da ga privede u Remetinec.

Ustavna tužba zadnji je pravni lijek koji je njegov odvjetnik primijenio, no ona još nije riješena.