gospodarska kriza

Mrak Taritaš: Vrijeme je za rebalans proračuna

26.03.2020 u 12:23

Bionic
Reading

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je u četvrtak kako je vrijeme za jedan pametan rebalans proračuna, kao i da se sve poduzetnike koji ne mogu raditi oslobodi plaćanja obaveza

'Mislim da je došlo vrijeme da se napravi pametan rebalans proračuna i sigurna sam da na rashodovnoj strani ima dosta stavki koje se mogu prenamijeniti', izjavila je novinarima Mrak Taritaš, dodavši kako je proračun ove godine bio „dosta izdašan i široke ruke'.

'Pitanje je koliko će ova situacija trajati, netko trebao proračun puniti. Ako nitko ne puni neće biti novaca i sigurno će trebati rezati i zato treba donijeti razumne odluke i voditi računa da država bude spremna za dan poslije', kazala je Mrak Taritaš u Saboru.

Pozvala je također da se sve poduzetnike koji ne mogu raditi oslobodi plaćanja obaveza.

'Svi oni koji ne mogu raditi ili im je država to zabranila, za vrijeme za koje ne rade moraju biti oslobođeni svih mogućih davanja jer oni nemaju gdje zaraditi', rekla je.

Mrak Taritaš ističe kako iz ove situacije moramo naučiti da se ne možemo osloniti samo na turizam i da moramo jačati domaću poljoprivredu proizvodnju.

Za Narodne novine koje planiraju isplatu uskrsnica kazala je da ih može biti sram. 'Kao da žive na jednoj drugoj planeti, svi oni koji su na čelu tvrtke iz elementarne pristojnosti trebali bi dati ostavku', poručila je.

Ako dođe do proglašenja izvanrednog stanja GLAS će takvu odluku prihvatiti, rekla je Mrak-Taritaš.

'Svi razlozi koji su razumni mi ćemo ih prihvatiti; ako je razlog zaštita zdravlja nacije to ćemo razumijeti i prihvatiti, Ustav je jasan i u tom ćemo dijelu prihvatiti sve agrumente', kazala je i naglasila da treba slušati struku.

Za Sabor kaže da treba nastaviti raditi dok god je to moguće.

Komentirala je i isplatu odštete od potresa koja bi se, prema postojećem zakonu, isplaćivala u iznosi od samo 5 posto onim građanima koji imaju štetu iznad 60 posto.

'U Zagrebu, pogotovo u centru grada situacija je ozbiljna i traži ozbiljnu aktivnost. Treba donijeti poseban zakon koji bi jasno definirao kriterije', kazala je i procijenila kako bi sanacija štete mogla potrajati dvije do tri godine.

Osim toga, dodala je, pitanje je koliko je realno i moguće izvesti sanaciju kuća u središtu Zagreba da budu statički prihvatljive, sukladno sadašnjim propisima.

'Grada Zagreb mogao je povlačiti EU sredstva i sanirati pojedine blokove ali to nije radio', rekla je.

Mrak Taritaš je ustvrdila da Grad Zagreb bez obzira što ima Ured za krizne situacije, nije bio dorastao zadatku, a za izjave gradonačelnika Milana Bandića kazala da su bile neprimjerene.