bitka za gup

Mrak-Taritaš Rovisu: Da meni moj šef podnese toliko amandmana, pokrila bih se po ušima i donijela ostavku

10.02.2020 u 18:50

Bionic
Reading

Rasprava o GUP-u traje u ponedjeljak u zagrebačkoj Skupštini više od pet sati žestokim napadima oporbe na taj dokument, a pitanje je kako će potom proći glasanje o HDZ-ovih 11 amandmana za koje je njihov koalicijski partner, gradonačelnikova stranka, kao i sam gradonačelnik, apelirao da ih povuku

U međuvremenu je u Skupštinu došao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji novinarima nije želio otkriti hoće li ili ne podržati amandmane.

"Bit će sve u redu. Mislim da sam bio dovoljno jasan", kratko je poručio gradonačelnik novinarima u stanci te dodao "da će se za svoje i zdravlje novinara pomoliti na misi u katedrali".

Ukoliko bilo koji od HDZ-ovih amandmana prođe, oni idu potom na usuglašavanje u Ministarstvo graditeljstva, čime će se odužiti procedura donošenja izmjena i dopuna GUP-a. Ukoliko HDZ-ovi amandmani ne prođu, na sjednici će se danas glasati o izmjenama i dopunama GUP-a.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis, ustvrdio je da nijedan zastupnik na izmjene GUP-a nije predao nijednu primjedbu, što su oporbeni zastupnici odbacili kao laž.

Naglasio je i da je taj Zavod isključivo kompetentan govoriti i donositi taj plan, ističući da se radi o instituciji koja je osnovana kroz zakon.

Upitao je zastupnike zašto ne vjeruju stručnim izvođačima GUP-a nego ga amandmanima žele mijenjati, na što mu je zastupnica Anka Mrak-Taritaš odgovorila da oporba nije ni podnijela amandmane. "Da meni moj šef podnese toliko amandmana, ja bih se pokrila po ušima i donijela ostavku", rekla je.

Ana Stavljenić Rukavina, predsjednica Kluba gradskih zastupnika "Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti" i "Zelene liste" apelirala je, kao i zamjenice gradonačelnika, da se GUP usvoji "kao jedino rješenje koje sada možemo koristiti", kao i to da svi amandmani budu povučeni.

Naglasila je kako amandmani koje su podnijeli pa povukli, nisu amandmani Kluba nego građana koje su podnijeli u javnoj raspravi. "Sada su povučeni, ali će se imati na umu kada će se napraviti novi pravilnik i novi GUP temeljen na tom novom pravilniku", dodala je.

  • +20
Gradska skupština Grada Zagreba Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković smatra da je "potrebno promišljati transformaciju područja hipodroma i Velesajma na bolje".

Kaže i da propisano u planu, ne mora samim time biti i izvršeno. "Stoga dopustite da ovom izmjenom pripremimo Grad Zagreb za bolju budućnost", poručila je.

Renato Petek u ime Kluba nezavisnih zastupnika rekao je da se zalažu da se takav dokument odbaci i da se krene u izradu novog sa stručnim podlogama jer će ovaj, smatraju, negativno utjecati na Zagreb.

Petek: Nepovratno uništavanje grada, nepravdu neće biti moguće ispraviti

"To će biti nepovratno uništavanje jednog dijela grada i više se neće moći ispraviti nepravda. Svatko tko digne ruku za takav prijedlog bit će zapamćen da je direktno bacio rukavicu struci, negativno utjecao na urbanizam Zagreba i potrebe građana", poručio je.

Ističe kako GUP donosi gradnju benzinskih postaja u vodozaštitnom području, stadiona bez natječaja, podzemnih garaža..."Gradonačelnik treba biti čuvar javnog interesa, no u ovom dokumentu to ne možemo vidjeti", naglašava Petek.

Vladimir Ferdelji rekao je da nema nijedne stručne udruge, od fakulteta do društva arhitekta, koje nisu uputile primjedbe na ovaj prijedlog GUP-a, no unatoč tome primjedbe nisu usvojene, prijedlog nije poboljšan te zastupnici i dalje o njemu glasaju.

Ferdelji: Pisani prijedlog "u plavu kantu" za reciklažu

Njihov klub će, kaže, spasiti ono što se spasiti da tako da će staviti pisani prijedlog u plavu kantu. "Makar ćemo to reciklirati“, dodao je.

U ime GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš smatra da je, što se tiče izmjena GUP-a, najveći problem to što je ukinuta obveza izrade urbanističkih planova uređenja.

SDP-ov Zvane Brumnić opisao je kako je "Bandić ulovio HDZ u klopku".

"Ulovio ih je u klopku koju koriste lovci na majmune. To ide tako da iskopate rupu, ubacite rižu i nešto što taj majmun mora uhvatiti. I onda više majmun ne želi pružiti ruku van jer više ne želi pustiti ono što je uhvatio. Tako i gradonačelnik, da ulovi svoje partnere da budu dobri", slikovit je bio Brumnić.