glas

Mrak-Taritaš: Rebalans proračuna Grada Zagreba je 'šarena laža'

28.05.2020 u 13:57

Bionic
Reading

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš u četvrtak je 'šarenom lažom' nazvala rebalans proračuna Grada od 2,19 posto koji će na sjednici Skupštine biti 9. lipnja, jer se za potres i Covid-19 predviđa samo 157 milijuna kuna

Mrak-Taritaš je na konferenciji za novinare objasnila da će rebalans proračuna doći ranije nego inače na sjednicu Gradske skupštine zbog Covida-19 i potresa u Zagrebu te da su ga zastupnici željno očekivali da bi vidjeli koja je to 'nova injekcija' da se pomogne gradu i građanima.

Međutim, kaže, ponovno se vidi da su bili malo naivni jer se cijelo vijeme ponavlja jedan te isti model - 'obećati lako, napisati brojku u proračunu isto tako lako, ali nešto realizirati vrlo teško'.

Mrak-Taritaš tvrdi da je u rebalansu gradskog proračuna vidljivo da gradonačelnik Milan Bandić ide po starom - 'on točno vodi računa da svi njegovi prijatelji ne budu zakinuti niti na jedan način'.

Za posljedice potresa i Covida-19 je predvidio 157 milijuna kuna, što je kap u moru ako znamo kolika su predviđanja da bi trebalo biti, dok Bandić i dalje razvija projekte koji ga zanimaju. Tako nisu ostali uskraćeni njegovi prijatelji, odnosno njegovi interesi - a to je rotor gdje se sredstva povećavaju, pročistač za otpadne vode i sljemenska žičara, kaže Mrak-Taritaš.

Ističe da još uvijek, nakon skoro dva i pol mjeseca od potresa nema odgovora na ključno pitanje - koliko građana ne može koristiti svoje stanove i koliko stanova se za njih mora osigurati. Kaže da je ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao da će za obnovu Zagreba trebati 42, odnosno 43 milijarde kuna, a premijer Andrej Plenković barata s podatkom od 13 i pol milijardi eura.

'To je odokativna procjena. Sramotno je i nedopustivo je da idete u rebalans gradskog proračuna, a ponašate se kao da potresa nije bilo. Sramotno je i nedopustivo je da se jedan premijer i jedna Vlada ovako odnose prema svom glavnom gradu', rekla je Mrak-Taritaš.

Na pitanje kako komentira što je Bandić najavio gradnju zgrade za ljude čiji su domovi stradali u potresu, dok s druge strane ima praznih gradskih stanova, Mrak-Taritaš kaže da su odluke koje Bandić donosi uglavnom sumanute. Rekla je da u prijedlogu zakona ima odredba da će se graditi zgrada koja će se po povratku ljudi u svoje domove namijeniti studentima, ali smatra da je to van pameti jer se ne zna niti koliko stanova treba, te da je bolje uzeti stanove za najam.

Komentirajući zašto Grad nije posegnuo za sredstvima EU za obnovu nakon potresa, rekla je da se Grad Zagreb uvijek ponaša 'kao otok0 i vrlo rijetko poseže za tim sredstvima jer se sve kontrolira.

Smatra da je odgovornost na premijeru Plenkoviću jer je od samog početka država trebala preuzeti upravljanje potresom u Zagrebu te vidjeti fondove koji su mu na raspolaganju i što mu je na raspolaganju kod UNESCO-a za zaštićene objekte, te organizirati donatorsku konferenciju.