ŽENSKA MREŽA ZAHTIJEVA

MPO treba pomoći i ženama bez partnera te lezbijkama

05.04.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Tražeći od Vlade medicinski potpomognutu oplodnju bez diskriminacije prema bračnom statusu i spolnoj orijentaciji, u sklopu istoimene akcije Ženska mreža Hrvatske uručila je danas zahtjeve Vladi u kojima traži usklađivanje novoga nacrta zakona o MPO s pozitivnim nacionalnim i međunarodnim dokumentima

'Tražimo od Vlade da zaštiti žene od diskriminacije, da ispravi nepravdu koju je bivša Vlada nanijela ženama kada je usvojila diskriminativan zakon te tražimo da sve žene i svi parovi bez diskriminacije imaju pravo na medicinski potpomognutu oplodnju', kazala je Sanja Juras iz Kontre koja je u ime Ženske mreže Hrvatske predala zahtjeve Vladi.

U njima se, između ostalog, podsjeća da je bivša Vlada 2009. izradila, a Sabor usvojio Zakon o MPO koji je sadržavao diskriminativne odredbe kojima se uskraćuje medicinska oplodnja ženama koje nisu u braku ili izvanbračnoj zajednici. Također, Ženska mreža Hrvatske upozorava da je riječ o zakonu koji zadire u pitanje ravnopravnosti spolova jer se tiče i pitanja reproduktivnih prava žena i zabrane diskriminacije na temelju bračnog i obiteljskog statusa i spolne diskriminacije.

Smatraju da MPO nije samo metoda za liječenje neplodnosti nego i pomoć ženama bez partnera te ženama koje žive u istospolnim zajednicama da dobiju dijete, a nakon što su predani zahtjevi Vladi, akcija je nastavljena dijeljenjem letaka na Trgu bana Jelačića.