JADRANKA KOSOR

'Možete biti najbolji premijer na svijetu, ali...'

02.06.2014 u 14:51

Bionic
Reading

Bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske i zastupnica u Saboru Jadranka Kosor, prošle srijede gostovala je u Slovenskom domu u Zagrebu gdje se prisjetila zvjezdanih trenutaka svoje političke karijere

'Možete biti najbolji predsjednik vlade, radišan, marljiv i imati rezultate svoga rada. Kad vam kolege u stranci okrenu leđa, ostanete sami', kazala je Kosor osvrnuvši se na svoju političku karijeru. Prisjetila se razdoblja u rješavanju graničnoga pitanja sa Slovenijom i sumnjičavog ozračja, koje je tada prevladavalo u obje države.

Jadranku Kosor iznenadio je predsjednik Slovenije Borut Pahor videosnimkom u kojem je rekao da je njihov susret u Trakošćanu bio prijeloman za odnose između Slovenije i Hrvatske. 'Bili smo prisiljeni na međusobno povjerenje, jer su odnosi između država bili na rubu incidenta. Da bismo uspjeli u rješavanju te situacije, morali smo djelovati zajedno, a ne jedan protiv drugoga', rekao je Pahor, priopćili su iz Slovenskog doma.

Kosor je prvi put ispričala kako ju je nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman pozvao u politiku. Kao novinarka Hrvatskoga radija na Vlaku slobode, u kolovozu 1995. pozvala ga je u telefonsku govornicu na tom vlaku. Njezina odlučnost ga je uvjerila da je pozove u politiku.

Večernjem razgovoru nazočio je i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk sa suradnicima. U suradnji sa slovenskim veleposlanstvom, u Slovenskom domu u Zagrebu i ubuduće će se održavati večernji razgovori s poznatim političarima, gospodarstvenicima, umjetnicima, sportašima i drugima, koji su obilježili odnose između Slovenije i Hrvatske ili još uvijek imaju značajan utjecaj na odnose dviju susjednih država, navode iz Slovenskog doma.

Domaćin večeri, koje će biti jednom mjesečno, Tanja Borčić Bernard na sljedeći je razgovor u Slovenskome domu pozvala nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.