DEPOPULACIJA CENTRA

[FOTO] Tomašević upozorava: Zagrebu prijeti da se Donji grad pretvori u apartmansko naselje

04.03.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Zastupnik u Gradskoj skupštini i kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević ustvrdio je u četvrtak kako Zagrebu prijeti da se Donji grad pretvori u apartmansko naselje.

Na konferenciji za novinare upozorio je na depopulaciju gradskog centra koja se povećala nakon potresa, kao i na važnost iskorištavanja europskih fondova za obnovu javnih zgrada kako bi više novca ostalo u gradskom proračunu.

"Zagrebu prijeti da se Donji grad pretvori u praznu spavaonicu, apartmansko naselje s obzirom na to da se dosta stanova pretvara u stanove za turiste. Grad i centar ne smiju postati turistički Disneyland koji će biti prazan od ljudi jer to nije dobro niti za turizam Zagreba", ustvrdio je.

Iznio je i podatak da je od 2001. do 2011. smanjen broj stanovnika za 20 posto, a da je nakon potresa otišlo između 15 i 20 tisuća ljudi.

Tomašević je rekao da će im jedan od glavnih prioriteta biti obnova javnih zgrada, prvenstveno vrtića, škola i zdravstvenih objekata, budući da postoji rok od 18 mjeseci do kada su na raspolaganju novčana sredstva iz europskog Fonda za solidarnost te izrazio zabrinutost što Gradska uprava kasni s projektnom dokumentacijom.

"Neću dozvoliti da ijedan euro ostane nepotrošen", istaknuo je te dodao da treba koristiti europski novac kako bi se iz javnog proračuna mogao koristiti novac za obnovu privatnih zgrada.

Očekuje da se Fond za obnovu konačno ekipira, a najavio je i da želi pojačati kapacitete Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva (GSKG) koje je danas više prepreka nego pomoć vlasnicima zgrada u obnovi nakon potresa.

Također, Tomašević je upozorio i na problem tramvajske pruge vezano za oštećenja nakon potresa, jake vibracije i veliku buku te ocijenio da je potrebno privremeno, kao kratkoročno rješenje, prilagoditi brzinu tramvaja.

Vijećnik Gradske četvrti Donji grad Robert Faber upozorio je na potrebu očuvanja zelenih površina i održavanja sustava oborinskih voda istaknuvši primjer da se za održavanje fontana kod NSK godišnje ulaže više od tri milijuna kuna, dok je za održavanje sustava odvodnje u 2018. uloženo svega 900.000 kuna na području Donjeg grada.