TELEGRAPH O HRVATSKOJ I EU

Može li Njemačka nadjačati Britaniju i Francusku?

Bionic
Reading

Hrvatskoj će biti rečeno da može postati 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013. na današnjoj večeri ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Bruxellesu, piše britanski The Telegraph

Premijerka Jadranka Kosor je zatražila da se datum primanja Hrvatske u EU odredi do lipnja, što bi bila gesta povodom 20. godišnjice hrvatske nezavisnosti od bivše Jugoslavije.

Od stupanja na dužnost 2009. Kosor je osnažila Hrvatsku na putu prema EU, i to borbom protiv korupcije za koju je optužen čak i njezin prethodnik te procesuiranjem ratnih zločina u ratovima na Balkanu.

Hrvatska ima jaku potporu iz Austrije i Njemačke, ali mora prevladati prepreke Velike Britanije, Francuske i Nizozemske, koje se smatraju najtežim 'pristupnim uvjetima' ikada.

Diplomati su uvjereni da su svi uvjeti zadovoljeni.

'Postoji šansa da se pregovori zaključe do kraja mađarskog predsjedanja Europskom unijom', rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.

'Blizu cilja smo, preostalo je samo nekoliko metara, koji zahtijevaju posebne napore sa svake strane', rekao je Martonyi, a prenosi Bloomberg.