PREDSJEDNIČKA KANDIDATURA

Može li Newt Gingrich ugroziti Obamu?

20.02.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Republikanac Newt Gingrich, bivši predsjedatelj američkog Kongresa (1995. je izabran za osobu godine Times magazina zbog vodstva kampanje kojom je okončana 40-godišnja dominacija Demokrata u parlamentu), milijarder i politički analitičar, kazao je da će ovaj mjesec objelodaniti ulazi li među republikanske kandidate koji će se boriti za nominaciju za predsjedničke izbore 2012.

Newt Gingrich bi, ako se na to odluči, imao puno bolju startnu poziciju od Mitta Romneya i Sarah Palin, najspominjanih kandidata (ima ih više), ponajprije jer za kampanju ima puno više novca nego ostali.

Njegova grupa za pritisak, American Solutions, skupila je već 52 milijuna dolara, iako se iz republikanskih tabora kritizira način na koji je taj novac sakupljen.

American Solutions je samo jedna od kompanija koju Gingrich posjeduje jer tu su još Gringrich Group za konzultacije, internetski portal Newt.org, neprofitabilna udruga Renewing American Leadership i služba za informiranje na engleskom i španjolskom 'The Americano'.

Bivši parlamentarac star 67 godina autor je ili koautor 12 knjiga, četiri su objavljene prošle godine čime je pokazao da intenzivira i da jako lobira za svoju kandidaturu za koju se promovira i kao analitičar televizijske mreže Fox News, ali i kao stani član debatnog kluba kakav je Conservative Political Action Conference.

Gingrich tvrdi da ga opozicijski lideri često pogrešno shvaćaju i tumače. Smatra da u svemu poštuje etiku lobiranja i da su njegovi poslovi u neprofitnim udrugama posve čisti i legalni. Hvali se da ima jak poduzetan duh i veliku mrežu kontakata (samo American solutions ima dva milijuna kontakata u bazi podataka) i misli da će mu to pomoći ako se odluče za utrku do Bijele kuće.

Drugi ga republikanci smatraju lošim kandidatom. Vin Weber, bivši zastupnik iz Minnesote, kaže da bi Gingrich trebao pojasniti neke kontroverze iz svoje prošlosti.

Godine 1997. na primjer, kada je predsjedavao Donjim domom parlamenta (držao je mjesto do 1999.), bio je prisiljen platiti kaznu od 300.000 dolara jer je dokazano da je lagao kolegama i da je zloupotrijebio neprofitne udruge za skupljanje novčanih sredstava za svoje političke ciljeve.

To je bio presedan jer se prije toga punih 280 godina nitko nije našao u sličnoj poziciji.

Gingricha kritiziraju i predstavnici udruge potrošača i to zbog agresivnosti s kojom skuplja donacije pa i tamo gdje se to ne smije. Kažu da American Solutions troši dvije trećine novca na lobiranje, iako je maksimum predviđen zakonom od 35 posto.

R.C. Hammond, glasnogovornik American Solutionsa, pak, kaže da je 90 posto donacija ispod 200 dolara, čime pokušava dokazati da Gingricha podržava jako veliki broj običnih građana, a ne velike kompanije kao što to tvrde kritičari.

Međutim, otkrivene su i donacije od milijun dolara, među kojima je i ona Freda Godleya iz Sjeverne Karoline (1,2 milijuna), Carla Lindnera iz Ohia (690.000 dolara) i šefa NASCAR-a Jamesa C. Francea (350.000 dolara).

Sam status osobnih financija Newta Gingricha nije poznat. Kuća u kojoj sada živi s trećom suprugom vrijedi oko milijun dolara, iako je 2007. bila procijenjena na oko 1,4 milijuna.