GRADONAČELNIK HABUŠ

Može li Čačić voditi HNS i biti u Vladi? Pitajte ga!

06.02.2012 u 11:04

Bionic
Reading

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je podnio ostavku na mjesto predsjednika varaždinskog HNS-a, ali odgovor na pitanje bi li isto trebao napraviti predsjednik stranke Radimir Čačić ipak nije imao

'Grad Varaždin ima puno problema koje treba rješavati, a vrlo je teško usporedno s time voditi stranku', rekao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas na press-konferenciji.

Uz Habuša, ostavke na mjesta potpredsjednika varaždinskog HNS-a ovih su dana podijeli Natalija Martinčević, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika, te Vlado Vlašić, vršitelj dužnosti komunalnog pročelnika. Što je njih ponukalo na ostavke, javno nisu objasnili, iako postoje tvrdnje da su na to bili prinuđeni kako bi se Habušev odlazak mogao prikazati u javnosti u drukčijem svjetlu od onog koji on javno iznosi.

'Ostavke su nešto sasvim uobičajeno, barem u podružnici Varaždin koja ima 1400 članova. Voditi stranku, koja je živo tijelo, a usporedno biti u izvršnoj vlasti vrlo je teško ili gotovo nemoguće. Uz to, stranka je i kontrola izvršne vlasti, a teško je kontrolirati vlast ukoliko je predsjednik stranke ujedno u vlasti', ustvrdio je Habuš.

Međutim, pogleda li se dvadesetogodišnja povijest varaždinskog HNS-a, samo u jednoj prilici njegov osnivač i predsjednik Zlatko Horvat, koji je desetljećima bio zamjenik varaždinskoga gradonačelnika, dao je ostavku. Bilo je to 2008. kada je ušao u Hrvatski sabor, ali ostavku nije dao zbog prezauzetosti ili tome sličnog, već zbog razlaza s Radimirom Čačićem.

'Pitajte Čačića o ostavci!'

Budući da tvrdi kako je teško obnašati odgovornu dužnost u izvršnoj vlasti, a ujedno biti i predsjednik stranke, odnosno da je kontrola izvršne vlasti nemoguća ukoliko je u njoj čelnik stranke, Habuš je upitan očekuje li slijedom toga i ostavku Radimira Čačića na mjesto predsjednika HNS-a. 'To morate pitati njega', kratko je odgovorio Habuš.

Da u HNS-u uopće nije praksa da predsjednici daju ostavke, osobito ne nakon velike izborne pobjede kakvu je ostvario Habuš na prošlogodišnjim izvanrednim izborima u gradu Varaždinu, rječito govore i drugi slučajevi. Tako je, primjerice, najizgledniji kandidat za predsjednika HNS-a Varaždinske županije Predrag Štromar koji je ujedno i varaždinski župan. Na novoj stranačkoj dužnosti naslijedit će Milorada Batinića koji je nedavno izabran za regionalnog predsjednika HNS-a, a uz to je ivanečki gradonačelnik te od prosinca i potpredsjednik Hrvatskog sabora!

Očigledno, ovi primjeri zorno pokazuju da nije toliko presudno koliko netko ima dužnosti, nego kakvi su njegovi kapaciteti, postupci i ponašanje. Naime, iako Habuš odbacuje 'insinuacije' da je na ostavku zapravo bio prisiljen unutar stranke gdje je sve više nezadovoljnih njegovim ispadima i načinom vođenja Grada Varaždina kod kojeg ključne odluke donosi samostalno, bez konzultacija, ipak je to vrlo vjerojatno. Jer, primjerice, kako drukčije protumačiti činjenicu da je još prije tjedan dana najavljivao kako će za tjedan ili dva potpisati ugovor o izvozu 100 tisuća tona varaždinskog smeća, da bi svega koji dan kasnije najavio da će se o sudbini otpada ipak najprije odlučivati na Gradskom vijeću?

To su, naime, zahtijevali nezavisni vijećnici, ali i narodnjaci, koji su svjesni težine takve odluke, kako u financijskom, tako i svakom drugom pogledu. Štoviše, upravo zbog njegovih zadnjih postupaka i izjava vezanih uz vožnju u alkoholiziranom stanju došlo se do zaključka da Goran Habuš i nije baš najbolji kandidat za mjesto varaždinskog gradonačelnika na lokalnim izborima 2013. Njegov odlazak s mjesta varaždinskog predsjednika HNS-a samo ide u prilog tome.