KONGRES O NEUROREHABILITACIJI U OSIJEKU

Moždani udar sve češći i u dvadesetogodišnjaka!

20.05.2010 u 13:42

Bionic
Reading

U Klinički bolnički centar u Osijek nedavno je primljen bolesnik pogođen moždanim udarom rođen 1990. godine. Znanosti tek predstoji utvrditi sve razloge ovakvim pojavama, ali jedno je sigurno - hospitalizirani dvadesetogodišnjak novi je dokaz da se snižava donja dobna granica pojave ove bolesti u Hrvatskoj

Na Trećem hrvatskom kongresu iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije s međunarodnim sudjelovanjem, otvorenom danas u Osijeku, naglašeni su takvi trendovi i predstavljeni suvremeni oblici borbe, liječenja i prevencije neuroloških bolesti.

'Moždani udar je prije pogađao samo punoljetne i starije građane, ali i to se mijenja, a Slavonija po tome nije specifična, jer to se događa u svim dijelovima Hrvatske', upozorila je organizatorica kongresa, predstojnica Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra u Osijeku prof.dr.sc. Silva Butković Soldo.

Inače, samo moždani udar u Hrvatskoj godišnje odnese 8.500 ljudskih života, a uzrokovan je poremećajem cirkulacije u mozgu koji dovodi do nedovoljne opskrbe mozga kisikom i hranjivim tvarima.

U Osijeku je 2007. godine hospitaliziran 11-godišnjak s dijagnozom te bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija neprestano upozorava da se 80 posto moždanih udara može spriječiti nepušenjem, pravilnom prehranom i prikladnom tjelesnom aktivnosti.

Naglasak na kongresu, koji traje od danas do subote, stavljen je i na predstavljanje novih oblika liječenja neuroloških bolesti multiple skleroze i Fabrijeve bolesti, koje su obrađene raznim predavanjima i radionicama te poslijediplomskim tečajevima. Na kongresu sudjeluju neurološki stručnjaci iz 10 zemalja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Izraela, Njemačke, SAD-a, Srbije, Slovenije, Velike Britanije i Hrvatske. Najnovija praktična postignuća u liječenju i terapiji predstavit će stručnjaci iz referentnih centara iz Slovenije i Austrije.

Kongres se održava u suorganizaciji Katedre za neurologiju Medicinskoga fakulteta u Osijeku i Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra, a pokrovitelj je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.