AFERA U MORH-U

'Možda nije moralno ali je bilo zakonito'

28.05.2012 u 19:09

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović izjavio je danas kako njegova Vlada odgovara za ono što se događalo od trenutka preuzimanja vlasti, komentirajući tako novinarima 'aferu' u Ministarstvu obrane RH, gdje je otkriveno da je 40-tak djelatnih vojnih osoba u MORH-u od 1999. godine uz plaće primalo i invalidske mirovine

'Moja Vlada odgovara za ono što se događa od našeg trenutka preuzimanja odgovornosti i učinit ćemo sve da toga više ne bude. To je ono za što mogu jamčit i jamčit ću', poručio je premijer.

Na novinarsko pitanje treba li takve stvari sankcionirati Milanović je odgovorio: 'Sankcionirati, ako treba sankcionirati'.

Premijer se također javno ispričao zbog propusta prema braniteljskim udrugama, koje su prilikom današnjeg polaganja vijenaca poginulim braniteljima na Mirogoju trebale imati prednost.

'Kod polaganja vijenaca palim braniteljima očito je došlo do nesporazuma i odgovornost je naša. Izgleda da smo trebali ostati tamo s ljudima i pričekat da oni polože vijence - što se nije dogodilo', kazao je premijer Milanović.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić opovrgnuo je da će Hrvatskoj, kao članici NATO-a, naštetiti 'afera' u Ministarstvu obrane, koja je proteklih dana otvorena u javnosti.

'O tome koliko je to moralno ne bih raspravljalo, ali sve što je bilo, bilo je sukladno sa zakonom', naglasio je.

Na to Oružane snage RH nisu utjecale, niti imaju utjecaj, niti su ti propisi i odluke donesene u okviru Oružanih snaga već izvan Oružanih snaga, dodao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Za to što se radilo, kako je pojasnio, nisu znali svi u Oružanim snagama. 'Znali su pojedinci koji su to dobijali. Oni su išli na povjerenstva i na temelju toga su učinjene prosudbe njihove preostale radne sposobnosti i ocijenjeno je da imaju određenu profesionalnu nesposobnost za rad, ali ne da imaju potpunu nesposobnost za rad', rekao je general pukovnik Lovrić.

Ministar obrane Ante Kotromanović odbio je novinarima komentirati kako je moguće da se 'takva priča otvara tek sada', rekavši da danas želi uživati u 21. obljetnici osnutka Oružanih snaga RH.

'Neću danas pričati; danas želim uživati u 21. godini osnutka Hrvatske vojske', poručio je.