WIKILEAKS O KINI I S. KOREJI

'Možda nam se ne sviđaju, ali su nam susjedi'

30.11.2010 u 15:43

Bionic
Reading

BBC navodi kako dokumenti koji su iscurili na WikiLeaksu pružaju fascinantan uvid u prirodu odnosa dviju svjetski najtajanstvenijih nacija – Kine i Sjeverne Koreje

Službene izjave dviju zemalja rijetko kad izlaze iz službenih diplomatskih okvira te su često vrlo teške za interpretaciju. Međutim, ove prepiske, u kojima se koristi vrlo hrabar i jasan jezik, ukazuju na to što je zapravo najveći izvor kineskih frustracija.

Premda je Kina odbila komentirati sadržaj ovih izvješća, neupitno je da će ova otkrića donijeti Kini mnogo sramote. Izvješća se sastoje od brojnih dokumenata koje su međusobno razmijenile Kina i njena strana veleposlanstva. U njima se može iščitati kako Kina odobrava ujedinjenje obiju Koreja – pod južnokorejskom kontrolom.

'Možda nam se ne sviđaju, ali oni su naši susjedi', istaknuo je tijekom jednog razgovora pomoćnik kineskog ministra vanjskih poslova, i to Jamesu Steinbergu, zamjeniku američkog državnog tajnika.

U izvješću u kojem se prenosi sastanak bivšeg zamjenika korejskog ministra vanjskih poslova i američke veleposlanice u Seoulu Kathleen Stephens stoji kako su kineski dužnosnici spremni suočiti se s novom stvarnošću, a to je ujedinjenje Sjeverne i Južne Koreje. Međutim, neki kineski dužnosnici ne podržavaju tu opciju, pa se u kontekstu toga navode i njihova imena.

Kina je zapravo jedini sjevernokorejski saveznik koji mu pruža ekonomsku i diplomatsku potporu. Za sjevernokorejskog vođu se smatra da je doživio moždani udar, ali Kina traži i neke druge dokaze. U kontekstu toga se navodi da na glavi Kim Jong-illa nisu mogli uočiti nikakve tragove koji bi upućivali na to da je bio na operacijskom zahvatu zbog moždanog udara.

U izvješćima stoji da je Sjeverna Koreja već ekonomski propala i da svim silama zapravo želi privući kineske investicije.

Jedno zanimljivo izvješće sadrži podatak prema kojemu je anonimni kineski dužnosnik opisao sjevernokorejskog vođu kao osobu koja voli puno piti.

Službeni Peking dao je samo kratki komentar na cijelu situaciju, koji se može sažeti u jednu rečenicu, a to je da ne žele narušiti američko-kineske odnose. Ovi dokumenti pokazuju da Kinezi svakako mogu biti puno otvoreniji i slobodniji u izražavanju, zaključuje BBC.