kritike na račun ministra

Mostovci o Banožiću: Utješno je da neće dugo uživati u neopravdano dobivenim nekretninama

20.05.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Zastupnici Mosta Marija Selak Raspudić i Nikola Grmoja kritizirali su u petak ministra obrane Marija Banožića, izrazivši uvjerenje da neće dugo uživati nekretnine koje je neopravdano dobio na korištenje te ustvrdili kako je bilo jasno da insinuira da je pilot Selak raketirao Vinkovce

„Čudi me da je u pitanju samo stan, znajući kako HDZ funkcionira, očekivali bismo cijelu zgradu. Možemo samo ironično dometnuti da, poznavajući vijek HDZ-ovih ministara u Plenkovićevoj Vladi, kada će mu biti tako kratko neka mu barem bude slatko. Jedino što građane u ovoj situaciji može utješiti da neće dugo uživati nekretnine koje je neopravdano dobio na korištenje”, komentirala je Mostova Marija Selak Raspudić odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je ministra Banožića kaznilo zbog tri odluke, među kojima i dodjelu državnog stana samom sebi.

Grmoja: Počnimo se ponašati kao suverena država i blokirajmo pregovore Srbije za ulazak u EU

Njezin stranački kolega Nikola Grmoja je u vezi s optužnicama iz Srbije protiv četvorice naših pilota zbog navodnog ratnog zločina tijekom akcije "Oluja poručio kako je vrijeme da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i blokiramo pregovore Srbije za ulazak u EU. Drži i da bi jedini adekvatan odgovor na skandalozne postupke Srbije bio podizanje optužnice protiv Vučića jer je u okupiranoj Glini poticao na pobunu i agresiju protiv Hrvatske i zazivao granice velike Srbije.

„U više navrata sam u Hrvatskom saboru upozoravao, došlo je gotovo i do fizičkog incidenta kada je premijer Plenković krenuo prema meni jer sam ga upozorio da imamo Povjerenstvo koje je osnovala Vlada i koje se treba sastajati četiri puta godišnje i koje treba pratiti ispunjava li Srbija mjerila iz Poglavlja 23. To Povjerenstvo se nije sastalo nijednom, čime se krši odluka Vlade, a Srbija je u 2021. godini otvorila četiri poglavlja u procesu pristupanja EU, a znate li koliko je riješeno sudbina nestalih hrvatskih žrtava – nula”, upozorio je Grmoja.

To je, istaknuo je, rezultat Plenkovićeve vanjske politike i onda dolazimo u apsurdnu situaciju da agresor podiže optužnice protiv naših vojnika koji su oslobađali zemlju. Trebamo se čvršće postaviti i ne možemo više dopustiti da Srbija neometano otvara poglavlja, a da se ništa ne događa ni po pitanju sudbine nestalih hrvatskih žrtava ni po pitanju ratne odštete, istaknuo je Grmoja.

Možda je, dodaje, odgovor na ovo da DORH podigne optužnicu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučić jer je u okupiranoj Glini poticao na pobunu i agresiju protiv Republike Hrvatske i zazivao granice velike Srbije.

„To bi bio jedini adekvatan odgovor na ovakve skandalozne postupke Srbije. Definitivno je potrebno Srbiji blokirati pregovore i vrijeme je da se konačno počnemo ponašati kao suverena država i prijeđemo iz mentaliteta ispunjavanja briselskih zadaća u mentalitet suverene članice EU i NATO-a”, istaknuo je.

Stav premijera Andreja Plenkovića da ministar obrane Mario Banožić nije sugerirao da je vojni pilot Ivan Selak raketirao Vinkovce, Grmoja je popratio komentarom da je 'bilo jasno što Banožić insinuira, a ovo je sad ponovno vađenje i spašavanje Baneta'.

Beljak: Milanovićeve optužbe su vrlo ozbiljne

Za predsjednika HSS-a Krešu Beljaka presuda Povjerenstva Banožiću je 'beznačajna stvar u hrvatskom političkom životu i općenito, kvadrat više, kvadrat manje'.

„Kazna je simbolična, nema dalje nikakvih posljedica, po meni je puno ozbiljnije ono što govori predsjednik države o Banožiću. Te optužbe su vrlo, vrlo ozbiljne i DORH bi doista trebao na tome raditi, ali i Povjerenstvo, koje je možda čak amortizer prema DORH-u da DORH ne mora raditi ono o čemu govori Milanović”, smatra Beljak.