povratak u klupe

Mostovci Divjak: Neozbiljno je odluku prebacivati na roditelje

29.04.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Mosta u srijedu su upozorili da Nacionalni stožer civilne zaštite i Vlada nisu donijeli jasne preporuke o povratku učenika u škole 11. svibnja i osudili prebacivanje odgovornosti ministrice obrazovanja Blaženke Divjak na roditelje

“Djeci bi trebao biti omogućen povratak u školske klupe. Na koji način će biti omogućen prijevoz djece iz udaljenih mjesta, na koji način i koja osoba će u školi mjeriti djeci temperaturu, kako će učitelji biti zaštićeni i je li im ponuđena adekvatna oprema. Bilo je nekoliko proboja virusa u zdravstvene ustanove, slijedi li to i u školama”, pitala je Sonja Čikotić na konferenciji za novinare.

Zabrinuti su, napomenula je, jer su odgovori na ta pitanja trebali prethoditi odluci Vlade, sa stručnim podlogama na kojima bi se temeljila odluka o povratku djece u školu.

“Izrazito je neprihvatljiva izjava ministrice Blaženke Divjak da se gospodarstvo mora pokrenuti, a djeca moraju ići u škole kako bi roditelji mogli ići na posao. Neozbiljno je odluku prebacivati na roditelje koji nemaju ni desetinu informacija koje imaju resorna ministrica i Nacionalni stožer. Želimo da se ta situacija što prije riješi jer nije riječ o izletu u Samobor, o čemu roditelji mogu odlučiti”, naglasila je Čikotić.

Marko Sladoljev ističe da je puno pitanja, a jako malo odgovora oko povratka djece u školu. "Školu u kojoj sam radio pohađa tisuću učenika, od čega ih je 500 u nižim razredima, radi u tri smjene i pitam ministricu zna li da u Zagrebu postoje takve škole. Riječ je o vrlo malom prostoru i roditelji me svakodnevno pitaju što će biti ako se djeca budu vratila u škole”, kaže Sladoljev. Za tu situaciju, po njemu, odgovoran je gradonačelnik Milan Bandić, jer roditelji pišu peticije da se izgradi nova škola ili dogradi postojeća.

“Ministricu i gradonačelnika pozivam da svoja ega i lažna politička prepucavanja ostave sa strane, da dogovore najbolji model za djecu i roditelje u epidemiji jer ne mogu vjerovati da ne mogu naći zajednički jezik oko tako važnog pitanja kao što je povratak u škole", rekao je Sladoljev.

Nacionalni stožer mora donijeti odluku hoće li se djeca vratiti u škole ili će nastaviti s online nastavom. Nijedan roditelj ne želi da mu dijete dobije koronavirus i struka je ta koja treba otkloniti strah, poručili su zastupnici Mosta.