podjela građana

Mostov gradonačelnik Sinja Bulj odbio uvesti covid potvrde, a evo što o tome kaže liječnik iz KB-a Dubrava, član iste stranke

16.11.2021 u 11:12

Bionic
Reading

Ivan Bekavac, liječnik anesteziolog u KB-u Dubrava, član je Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) i Savjeta za zdravstvo MOST-a, dvaju tijela koja imaju oprečan stav oko uvođenja covid potvrda, od jutros obaveznih za ulazak u sva tijela državne, javne i lokalne uprave. Ali ne i u Sinju, na čijem je čelu Miro Bulj iz MOST-a

Bez obzira na nove epidemiološke mjere, Sinjani i svi oni koji imaju nekog posla u sinjskoj gradskoj upravi mogu ući bez pokazivanja covid potvrda. Osim u gradsku upravu, na Buljevu preporuku bez potvrde se može ući u tvrtke i ustanove u vlasništvu i suvlasništvu Grada Sinja.

I dok je Bulj jučer potpisivao spomenutu odluku, Bekavac, član iste stranke, na HRT-u je objašnjavao stav HUBOL-a o važnosti uvođenja covid potvrda kojima se dan ranije gostujući na N1 snažno usprotivio u ime MOST-a Nikola Grmoja, uz tvrdnju da 'su svojevrsna legalizacija širiteljima virusa da šire zarazu iako su cijepljeni'.

Kako gleda na činjenicu da mu stranačke kolege razmišljaju suprotno od onoga što struka drži bitnim, pitali smo Bekavca.

'Na HRT-u sam nastupao kao član HUBOL-a, a stav HUBOL-a nije identičan stavu zdravstvenog savjeta MOST-a. Savjet je prepoznao značenje i ulogu cijepljenja, jednako tako i epidemioloških mjera', kazao nam je Bekavac.

A što je s covid potvrdama i kako gleda na Buljevu odluku u Sinju, upitali smo ga.

'Nedvojbeno je da su one dovele do podjela u društvu, a što se tiče njihovog neuvođenja u Sinju, to je odluka tijela grada. Živimo u pluralističkom društvu i nije logično ni to da u istoj stranci svi gledaju isto', kazao je Bekavac.

Na opasku da pogled na koronavirus, odnosno (ne)uvođenje potvrda nije pogled na nešto što se može relativizirati i da bi preporuke struke trebalo slušati, Bekavac je kazao da se s tim može složiti. S obzirom na to da je član dvaju tijela koja imaju oprečno mišljenje o potvrdama, zanimalo nas je koji je njegov osobni stav.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Boris Radošević

'Osobno sam, kao liječnik, profesionalac, za njihovo uvođenje. Pokazalo se da je njihovo uvođenje početkom listopada u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dovelo do veće cijepljenosti i smanjenja broja testiranja od početnih 25.000 početkom listopada na osam tisuća prije nekoliko dana. U tom periodu cijepljeno je 16.000 zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi, što najbolje govori o važnosti covid potvrda', kazao je Bekavac. Dodao je kako se pokazalo da su potvrde pridonijele povećanju cijepljenosti te da su se kao alat u tom smislu pokazale učinkovitima.

  • +10
Provjera covid potvrda i testiranje na Kampusu Sveučilišta u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

'Treba napomenuti i da cijepljeni građani mogu širiti zarazu i da se i oni dok je ovakva situacija moraju pridržavati osnovnih epidemioloških mjera', kazao je Bekavac.

Upitan osjeća li da je između čekića i nakovnja jer se s jedne strane njegovi stranački kolege protive onome što struka i on sam zagovaraju, kazao je da to nije nemoguća okolnost.

'Cijeli život sam u takvoj poziciji. Između života i smrti. Između bolesnih i njihovih obitelji', zaključio je Bekavac.