bih

Mostar pod tonama smeća, prijeti zaraza

05.03.2020 u 12:44

Bionic
Reading

Tone smeća nalaze se u četvrtak na ulicama Mostara jer je blokirano regionalno odlagalište otpada, a u međuvremenu su građani zapriječili odvoz smeća i na privremenu lokaciju, zbog čega gradu prijeti zaraza.

Odlagalište otpada Uborak, koje se nalazi sjeverno od Mostara, mjesecima je mjesto povremenih blokada građana iz udruge "Jer nas se tiče", koji traže njegovo zatvaranje i izgradnju novog deponija.

U posljednjih desetak dana ponovno su blokirali prilaz deponiju, zbog čega je komunalno poduzeće počelo odvoziti otpad na privremeno odlagalište u južnom dijelu grada, koje nije za to namijenjeno. Zbog toga su prosvjedovali mještani i zapriječili prilaz osobnim vozilima novoj lokaciji.

Gradski krizni stožer uputio je stoga u četvrtak upozorenje kako gradu prijeti opasnost od zaraze.

'Neodvoženje komunalnog otpada s ulica Mostara znatno povećava rizik za razvoj zaraznih bolesti, bilo neuklanjanjem samih uzročnika ili posrednika koji sudjeluju u lancu prijenosa bolesti sa životinja na ljude', priopćeno je. Zatražili su od Civilne zaštite nabavu dezinfekcijskog i drugog materijala kako bi se smanjile posljedice.

Udruga građana ''Jer nas se tice" predložila je u četvrtak rješenje za nastavak odlaganja otpada na deponiju Uborak najduže do 18 mjeseci, uz uvjet da se pronađe nova lokacija za odlaganje otpada iz Mostara i više gradova Hercegovine.

O problemu odlagališta otpada u Mostaru jučer su u tome gradu razgovarala izaslanstva vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka, HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), te su najavila da će se u rješavanje ovoga problema uključiti i Vlada Fedracije BiH.