KRITIKA ZDRAVSTVU

Most: Vargini su programi služili za predizbornu kampanju

16.02.2016 u 12:03

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista smatra da je nužna kadrovska i financijska stabilizacija zdravstvenog sustava te najavljuje kako će u suradnji s ministrom zdravlja Dariom Nakićem inzistirati na racionalizaciji, povećanju učinkovitosti svih sastavnica zdravstva te rasterećenju bolničkog sustava. U priopćenju objavljenom u utorak napali su i programe bivšeg ministra zdravlja Siniše Varge kao dio predizborne kampanje SDP-a

'Tražit ćemo veću odgovornost svih dionika zdravstvenog sustava, od liječnika preko sestara i svih zdravstvenih djelatnika, ali i stručnih društava i komora te udruga bolesnika. Neophodno je hitno stvaranje dijagnostičko-terapijskih smjernica, jasno definiranje sadašnjeg postignutog standarda kojeg branimo kao zadnju crtu obrane, a tek potom trebamo zaključiti što znači nadstandard te možemo li mi i, u krajnjoj liniji, trebamo li', stoji u priopćenju stranke.

Most se i dalje zalaže za razvoj četiri regionalna sveučilišna medicinska centra podsjećajući kako su o tome razgovarali tijekom priprema ključnih smjernica reformske vlade i postigli suglasje. Hoće li pak to u konačnici biti jedna nacionalna bolnica nulte kategorije i četiri veća regionalna centra koje će financirati država ili regija, ostaje na daljnjoj raspravi i odluci, možda i povezanoj s odlukom o regionalizaciji naše zemlje, navode iz Mosta.

Što se tiče programa 72 satau Mostu smatraju da se radi o čudnoj nakani bivšeg ministra Varge da na neki način brani neobranjivo.


'Most je za apsolutno poštovanje načela sveobuhvatnosti, kontinuiranosti i dostupnosti zdravstvene zaštite svim stanovnicima Republike Hrvatske. Program 72 SATA već u startu nije bio omogućen svim našim građanima', stoji u priopćenju.

Kako objašnjavaju, svaki liječnik i do sada je u trenutku kada je bolesniku dijagnosticirana maligna bolest, odmah i vrlo odgovorno postavljao smjernice za daljnje liječenje donosno treba li bolesnik dodatnu obradu, je li u bolesnika indicirana dalja operacijska ili druga vrsta liječenja poput kemoterapije, radioterapije i slično te smatraju kako je 72 sata predugo čekanje u nekim slučajevima, kao i pitanje jednakog tretmana i dostupnosti svim građanima.

Ova je mjera, smatraju mostovci, kao i program Otvorenih vrata te Program plus osmišljena prije svega u cilju predizborne kampanje u godini prije izbora te je u više navrata ta mjera onemogućila da oni bolesnici koji su bili potrebitiji neke pretrage čekaju dulje nego li je bilo potrebno.

'Bitan je svakako i financijski efekt jer je potrošeno mnogo novca, no nismo baš previše napredovali. Prije svega zato što u zdravstvenoj administraciji nije bilo previše sluha. Neki potezi bivšeg ministra Varge bili su dobri, no na ove baš i ne treba biti ponosan', priopćili su.

U Mostu zaključuju kako će se stoga prvenstveno zalagati za usmjerenost svih razina zdravstvene zaštite na poboljšanje zdravstvenih ishoda, uz sustavno praćenje indikatora kvalitete i parametara izvršenja te sigurnosti bolesnika, a ne na kratkoročne PR mjere, koje jedan velik dio bolesnika stavljaju u neravnopravan položaj.