ZABRINUTI ZBOG POSLOVANJA

(Po)javio se Božo Petrov, traži istražno povjerenstvo zbog javnih tvrtki

10.08.2017 u 12:19

Bionic
Reading

Most nezavisnih lista održao je konferenciju za novinare na temu njihova prijedloga za osnivanje Istražnog povjerenstva za upravljanje javnim tvrtkama, piše N1

'Vjerujem da građani ne znaju niti pet posto popisa svih tvrtki koje su ili u potpunom ili u djelomičnom vlasništvu Republike Hrvatske. Njih je gotovo 1400 i građani Republike Hrvatske su oni koji izdvajaju novac za upravljanje tim tvrtkama. Umjesto da budu generator razvoja, njih država treba sanirati. Groteskno je da država, kad krene prodavati državne tvrtke, prvo posegne za onima koje ostvaruju ekstremnu dobit, umjesto da idu prodavati one tvrtke koje bi prirodno trebale biti na tržištu ili posluju s dobitkom', rekao je, prenosi N1, predsjednik Mosta, Božo Petrov.

'Biste li vi prodali zlatnu koku ili ono što vam stvara uteg?', upitao je Petrov prisutne.

'Tražimo uvid u životopise svih kandidata za članove uprava, nadzornih odbora. Važno bi bilo da se napravi tematska sjednica u Saboru o poslovanju tvrtki u vlasništvu Republike Hrvatske. Trebao bi se postići, ako nam je stalo do općeg interesa, politički konsenzus, da se otvori to pitanje, da bude transparetno i da se napravi istražno povjerenstvo koje će utvrditi sve u vezi poslovnja strateških tvrtki, strukture troškova i kadroviranja', rekao je Petrov.

Smatra da je to tema na kojoj trebaju raditi svi političari, bez obzira bili oporba ili vladajući, i to zajedno. 'Mi zastupamo građane i upravljamo njihovim novcem, koji treba biti transparentno trošen i u njihovu korist za buduće generacije', kazao je Petrov, dodavši da očekuje od drugih stranaka da se slože s prijedlogom Mosta i podrže ga.

'Imam optimizam, ukoliko će svi građani prepoznati važnost ovoga, koliko će mediji prepoznati važnost ovoga, pa će se dogoditi pritisak da se to napravi. Predsjednik Vlade je odustao od poreza na nekretnine, bez obzira što se to najavljivalo. Poučen iskustvom sa Zakonom o koncesijama, gdje se čekalo da se situacija stiša, pa da ga se izglasa, mi smo poslali naš prijedlog za odgodu poreza na nekretnine, ali smo pokazali što se može postići ukoliko je javnost upoznata i ukoliko svi znamo da je ovo na korist građana', kazao je Petrov.

Komentirajući obrasce koje su građani dobili na popunjavanje, kao i odluke pojedinih općina i gradova da neće odustati od popunjavanja obrazaca, Petrov je spomenuo premijera, kazavši da mu ne bi trebao biti problem obustaviti uvođenje poreza. 'Predsjedniku Vlade ne bi trebao biti problem, rekao je da se ništa u Vladi ne događa bez njegovog blagoslova, pa samo tajnici treba reći da pripremi rješenja', rekao je Petrov, aludirajući pritom na potez premijera kojim je prije nekoliko mjeseci smijenio trojicu Mostovih ministara.