'67 JE PREVIŠE'

Most traži da DIP umjesto Vlade provjeri broj potpisa

09.07.2019 u 17:30

Bionic
Reading

Most NL predložio je u utorak da se, umjesto hrvatskoj Vladi, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) povjeri da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa iz sindikalne referendumske inicijative "67 je previše" te da DIP izvijesti Sabor jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma

Kada bi Vlada to radila, "apsolutno je neprijeporno", da bi se našla u klasičnom sukobu interesa, rekao je Robert Podolnjak (Most) u saborskoj raspravi o prijedlogu Odbora za Ustav da se potpisi za referendum "67 je previše", kojim se želi spriječiti dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, pošalju Vladi na provjeru.

Podsjeća pritom kako je upravo Vlada predložila takvo rješenje, pa ne može biti objektivna, a nije, dodaje, bila ni dok su se prikupljali potpisi, provodila je antireferendumsku kampanju koju je financirala novcem poreznih obveznika.

Bauk: I Vada je zaslužna za uspjeh Inicijative

Jasno je da potpisa ima dovoljno, ali principijelnosti radi, Vlada to ne smije činiti, neka se to povjeri DIP-u, kao neovisnom tijelu, ustrajao je Podolnjak, podsjetivši da je prikupljeno 750 tisuća potpisa, gotovo dvostruko više od potrebnog. Sindikalna je inicijativa skupila više potpisa nego je HDZ s partnerima dobio glasova na parlamentranim izborima, a HDZ danas upravlja državom bez ikakvih provjera, primjećuje Željko Lenart (HSS).

Vlada je imala kampanju protiv te Inicijative, moj je dojam da je time samo dodatno motivirala ljude, dio zasluga za uspjeh Inicijative pripada i Vladi, kaže Arsen Bauk čiji Klub SDP-a podržava da se potpisi za inicijativu "67 je previše" pošalju Vladi na provjeru. Želimo da Vlada pobroji potpise, da utvrdi koliko ih je predano, očekujemo da će se ovaj put, s obzirom na velik broj potpisa, provjera vršiti na uzorku i da će biti nešto brža i nešto jeftinija nego prošla, ističe Bauk i poručuje "čekamo jesenju rapravu o tom referendumu".

Hrvoje Zekanović (Hrast) uzvraća pitanjem na temelju kojih kriterija se određuje kada će se uzimati samo relevatni uzorak, a kad će se brojati apsolutno svi potpisi? Zastupnicima koji propituju je li sukob interesa povjeriti provjeru potpisa Vladi koja je vodila protureferendumsku kampanju, odgovorila je Marija Jelkovac (HDZ).

Nije dobro dovoditi u sumnju rad institucija, u ovom slučaju Ministarstva uprave koje će provesti provjeru potpisa, ističe. A zbog utvrđenih nevažećih potpisa na referendumske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj Most proziva sad već bivšeg ministra uprave Lovru Kuščevića koji se vraća u saborske klupe.

"Dolazi čovjek, bivši ministar koji je ubojica referenduma", izjavio je Marko Sladoljev.