STANOVNICI MIĆEVCA:

'Most stalno pucketa, neće izdržati'

01.04.2009 u 10:08

Bionic
Reading

Zahvaljujući hrabrosti i pribranosti strojovođe, koji je u ponedjeljak u 22.30 sati zaustavio teretni vlak na željezničkom mostu preko Save u Mićevcu, spriječena je teška nesreća, no stanovnici koji žive u blizini upozoravaju da će se most srušiti

Električna je lokomotiva, naime, vukla dvije cisterne pune eksplozivnog plina, propan-butana, te dva vagona s rasapnim teretom i 22 prazna vagona. Potporni betonski stup utonuo je i nakrivio se u smjeru istoka zbog čega se deformirala konstrukcija mosta na Savi s dvokolosječnom prugom.

'Još dok se most gradio, taj se nosivi stup nikako nije mogao izravnati, stalno se krivio. Bilo je samo pitanje vremena kada će se ovakvo što dogoditi. Na sreću, nitko nije stradao!', kazao je jedan od stanovnika Mićevca, mjesta nedaleko od mosta.

Mladi strojovođa Ante Petrović primijetio je, čim je vlak zašao na most, primijetio da nešto nije u redu. Počeo je kočiti te je uspio zaustaviti vlak s opasnim plinom i teretom. Nakon što su na most stigle dežurne ekipe HŽ-a, policija i vatrogasci, vlak je razdvojen na dva dijela, a potom je dio po dio odvučen je na obje obale. Hrabri strojovođa, koji je unatoč slaboj vidljivosti primijetio da je most uleknut, dobio je od HŽ-a 10 dana dopusta, a najavljena je i novčana nagrada.

U vrijeme nesreće vodostaj Save bio je vrlo visok pa je to vjerojatno, smatraju u HŽ-u, prouzročilo deformaciju limene konstrukcije i kolosijeka. 'Još nije poznato zbog čega se most iskrivio, ali ne može se govoriti o preopterećenju jer most nije star, a od 60-ih godina, kada je građen, do danas modeli opterećenja ostali su isti', rekao je Jozo Čurić, šef službe za pružne građevine HŽ-a.

Cilj je sada zadržati most u postojećem stanju, a daljnjim promatranjem stručnjaci će odlučiti o sanaciji. Vrh potpornog stupa iz svog prvotnog položaja pomaknuo se čak tri i pol metra, dodao je Čurić.

'Ovaj most to neće izdržati. Stalno se čuje pucketanje i lom. Pitanje je vremena kada će pasti', kazao je jedan od stanovnika Mićevca.

Jure Radić, projektant mostova, kaže kako je najvjerojatnije riječ o podlokavanju, odnosno smatra da je voda iskopala zemlju ispod dna temelja te odnijela dio nosivog tla zbog čega se urušio stup mosta. 'To je vrlo česta nesreća, u povijesti ih je bilo mnogo', objasnio je Jure Radić.