ne ulaže se dovoljno

Most: Sjednice Savjeta za Slavoniju su promidžbeni trik

20.12.2018 u 15:34

Bionic
Reading

Saborski zastupnici kluba Mosta nezavisnih lista Sonja Čikotić i Tomislav Panenić u četvrtak su u Osijeku ocijenili kako su sjednice Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem promidžbeni trik te da intenzitet mjera koje se poduzimaju za poboljašanje stanja na tom području nije dovoljan

Na konferenciji za novinare Čikotić je istaknula kako je 'karavana koja prolazi Hrvatskom kroz Savjet za Slavoniju i Baranju samo promidžbeni trik' jer, kako tvrdi, 'novaca za Slavoniju nema'.

Ustvrdila je kako izvješće, o kojemu se raspravljalo na posljednjoj sjednici saborskog Odbora za regionalni razvoj i EU fondove, jasno govori da je do 30. lipnja prošle godine, iz operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' u Zagreb uloženo 27,75 posto predviđenih sredstava, a u pet slavonskih županija samo 15,74 posto.

Tvrdi da je i u operativnom programu 'Učinkoviti ljudski potencijali', koji bi trebao generirati dodatnu gospodarsku aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta, za slavonske županije izdvojeno minimalnih 2,61 posto sredstava, pa stoga smatra kako je Vladin Projekt Slavonija 'običan promidžbeni trik'.

Čikotić je upozorila da je, unatoč najavama kako će se svi projekti financirati iz EU fondova, prema službenim i javno dostupnim podatcma Europske komisije, 'Hrvatska službeno najgora država po korištenju EU fondova', a pretekla nas je čak i Malta.

Panenić: Vlada bi mogla održati sjednicu o Slavoniji u Dublinu, Muenchenu ili Stuttgartu

Panenić je ocijenio kako se na jučerašnoj sjednici Vladina Savjeta u Pakracu moglo čuti unisono razmišljanje Vlade da su njezine mjere najbolje što će se napraviti za Slavoniju, Baranju i Srijem, ali i dodao da bi bilo dobro održati neku sjednicu o Slavoniji u Dublinu, Munchenu, Stuttgartu gdje ima najveći broj onih koji imaju razlog zašto su otišli s ovoga područja.

Pohvalio je mjere koje se poduzimaju da se nešto pokrene, ali i upozorio kako intenzitet kojim se radi nije dovoljan te naglasio da se treba orijentirati prema ljudima, jer, dodao je, infrastrukturu stignemo napraviti.

'Povlačenje sredstava na ovome području je najmanje, a porezna politika prema nama je ista kao prema onima koji su najrazvijeniji. Ne možemo vjerovati da će izgradnja nekog kapitalnog objekta ili realizacija dva-tri projekta, spasiti ovaj dio Hrvatske. To mora biti sustavnije, učinkovitije, s mjerama, koje su za danas, ali i za pet ili deset godina', poručio je Panenić.

Smatra da ova Vlada odgovorna za sve probleme, ali kako trud koji ulažu nije dovoljan da bi ljudi vjerovali da će se ovdje živjeti bolje.

Panenić je napomenuo kako i današnja sjednica Vlade na kojoj se povećala uvozna kvota za strane radnike govori o razlogu povećanja zaposlenosti iz sve većeg broja radnih dozvola za strance budući da je, zbog iseljavanja stanovništva, domaće radne snage ima sve manje.